Ledarsidans linje gällande det främlingsfientliga bakgrundsbruset

Vi har fått många positiva reaktioner på Anders ledare idag många är också kritiska och det har uppstått  några frågor. 

Aftonbladets ledarsida har länge drivit frågan om hur problematiskt det främlingsfientliga bakgrundsbruset i dagens Europa är.  Vi har i det avseendet varit lika kritiska till rapporter från tankesmedjor till höger, som till utspel från Socialdemokraterna.  

Några personer har framställt det som att vår ledare idag jämställer Behring Breivik med Timbro. Men vad Anders skrev var:

”Breivik hatade mångkulturen och feminismen, de ”politiskt korrekta” och det anständiga Norge.Det är en föreställningsvärd han delar med fler, i tidningarnas kommentarsfält, på rasist­iska bloggar som Avpixlat eller i tankesmedjor och kotterier som just ­Genusnytt, Axess och Timbro. I varierande grad.”

Texten handlar om vikten av att den demokratiska borgligheten håller rent. Vi har i flera texter tidigare tagit upp exempel där vi menar att man lånar bilder och retorik ur det främlingsfientliga bakgrundsbruset. Och det gäller alltså även socialdemokrater.  

Inom de norska Socialdemokraterna finns stora spänningar i dessa frågor och den del av partiet som mest högljutt stått upp för mångkultur och samexistens, har alltid varit just ungdomsförbundet AUF. 

 Vi tycker att utvecklingen i dagens Europa är djupt problematisk och skrämmande. Frankrike som utvisar alla icke-franska romer. Schweiz som förbjuder minareter. Flamländska separatister vinner val i Belgien och en tysk socialdemokrat som publicerar en bok om att muslimerna föder för många barn och utarmar landets gener. Europa borde veta vidden av sitt historiska vansinne skrev jag i somras. Besattheten vid allt främmande växer och alla vi som tror på något annat har ett ansvar att hålla emot främlingsfientligheten när den försöker lura sig in. Det gäller såväl fackföreningsrörelsen som tankesmedjor och tidningar till höger. 

Terrorexperten Jamie Bartlett som jag intervjuade efter tragedin på Utöya sa att varje terrorist tror att han eller hon agerar på mandat av en större grupp. Det gällde Röda armé-fraktionen och det gällde Al Qaida. Du måste tro att du har meningsfränder som kommer att resa sig upp och revoltera. ”Breivik hade på grund av det politiska ­klimatet större anledning att tro att han faktiskt hade stöd för sina handlingar, än vad han hade haft för tio år sedan”, sa Bartlett.

Detta menar vi att man måste ta på stort allvar.  Såväl borgliga tankesmedjor som Socialdemokratiska partier. 

Det är vad vi tror på och det är vad vi kommer fortsätta att driva på Aftonbladets ledarsida. 

Katrine Kielos

 

Tidigare artiklar av Anders kan man alltså läsa här, här, här och här. Han har även varit och pratat i frågan på Timbro på ett seminarium som jag förstod var väldigt intressant. Maria Svelands text som startade debatten den här gången går att finna här. Och Magnus Lintons nya bok som Sveland skrev om är utgiven av Atlas

Senaste inläggen