Lena Ek mellan stolarna

Det är ett sorgligt pastorat miljöminister Lena Ek har fått ta över, och det gäller inte minst rovdjurspolitiken.

Hennes företrädare försökte som bekant vara alla till lags. Jägarna när han inrättade licensjakt. Naturskyddet när han strax kritiserade samma jakt. EU-kommissionen när han försäkrade att Sverige visst skulle ha vargar, och kollegan Eskil Erlandsson när han lika raskt försäkrade att vargarna inte skulle skada djurhållningen eller jakten.

Det slutade i ett haveri, och i ytterligare ett försök att vara alla till lags. Erlandsson och Carlgren avskaffade licensjakten, men lovade å andra sidan att skyddsjakten skulle kunna bedrivas på samma sätt. Till EU lovade Carlgren att vargarna skulle få jagas först när de ställt till bekymmer, men till djurägarna sa samtidigt Erlandsson att jakten skulle kunna ske förebyggande.

Ett av Carlgrens trumfkort har hela tiden varit planerna på utplantering av varg, till exempel från djurparker. Unga vargar skulle få en ny fosterfamilj – lite som Djungelbokens Mowgli.

Efter lite trassel – Carlgren hade glömt att fråga djurparkerna – tyder det mesta nu på att metoden skulle kunna fungera. Vargtikar i djurparker uppträder verkligen som de ömma mödrar man kunde vänta sig.

Nu har det dock uppstått ett nytt problem. Samtidigt som regeringen talade stort om kommande utplanteringar har man också inrättat en lag som i praktiken ser ut att skjuta det hela i sank. Markägare och – viktigare – jägare i de områden där vargfamiljerna finns fick förra året rätt att säga nej till utplantering.

I klartext betyder det nog att det inte blir något av regeringens planer, och att Lena Ek får förbereda sig på att åka till Bryssel och förklara varför.

Det är verkligen inte bekvämt att försöka sitta på två stolar.

Ingvar Persson

Senaste inläggen