Att göra en ”Tolgforsare”

I efterhand framstår Sten Tolgfors (M) krishantering under veckan som konsekvent. Kanske är det dags för ett nytt ord, ”Tolgforsare”.

En ”Tolgforsare” är när man döljer verkligheten i ett moln av irrelevanta detaljer om andra saker än de frågor som ställs. Tanken är att rapporteringen ska drunkna i en flod av svårkontrollerade faktauppgifter och sakfrågan försvinna.

Vad är sakfrågan?

Det finns flera. En är varför Sten Tolgfors inte sa sanningen i tisdags.

En annan är hur Tolgfors kan skylla ifrån sig nedåt i organisationen på något han uppenbarligen vetat i flera år men som först nu föranleder åtgärder från honom.

Sen finns det en tredje sakfråga som handlar om Sverige bör ha vapenexport till Saudiarabien eller inte. I den, till skillnad från de två första frågorna, är alla partier i riksdagen insyltade och det är ytterst en partipolitisk fråga. Denna ledarsida vill se ett förbud mot vapenexport till icke-demokratier.

Tillbaka till Tolgfors.

Varför sa han inte sanningen från början? Har sekretesslagen ändrats under veckan eller vad är det frågan om, eftersom han först var bunden av sekretess med ändå kunde berätta efter fyra dagar?

Argumentet att han är bunden av sekretess hindrade honom heller inte att försöka framställa verkligheten i fördelaktig dager. Det var bara de, för honom, negativa uppgifterna som omfattades av sekretess.

På Svd skrev han (och handelsministern):

1. Det finns ingen svensk vapenfabrik eller missilfabrik i Saudiarabien.

2. Det pågår inte någon byggnation av sådan fabrik.

3. Regeringspartierna är överens om att det inte heller skall byggas någon svensk vapenfabrik i Saudiarabien och avser att vidta nödvändiga åtgärder om något sådant skulle stå inför att utföras av svenska myndigheter.

Men, och det här är viktigt, inget av detta är frågan. Frågan är om Totalförsvarets forskningsinstitut får vara behjälpliga (som konsulter) för att Saudiarabien ska kunna bygga en anläggning för framställning av bland annat stridsdelar.

Till och med på pressträffen igår vägrar han svara på frågan om detta kommer ske (här försöker ekots reporter få svar, igen).

Enligt den promemoria som gick till Exportkontrollrådet 2010 så handlar det om bygget av:

”Byggnad för tillverkning av nitroglycerin och krutmassa”

”Byggnad för raketmotor och RSV (riktad sprängverkan)”

”Byggnad för framställning av krut”

”Byggnad för framställning av RSV-stridsdelar”

Bland andra byggnader…

Tolgfors vänder sig skarpt mot att detta kallas ”Vapenfabrik”. Jaha, om en fabrik där man tillverkar nitroglycerin, krut och stridsdelar för riktad sprängverkan inte kan kallas ”Vapenfabrik” vad betyder ordet då?

I sin artikel på SvD skrev Tolgfors:

De uppgifter om hur företaget SSTI ska ha bildats väcker frågor. Det har föranlett att försvarsdepartementet har bett FOI redovisa myndighetens relationer till företaget SSTI. 

Att detta ”väckte frågor” höll i två dar eftersom Svenska Dagbladet igår kunde avslöja att Tolgfors kännt till härvan redan 2010, något som också bekräftades på gårdagens pressträff.

Att försöka framställa det som att man inte känt till något när man i själva verket visst kände till det kallas på vanlig svenska att ljuga. Tolgfors kallar det ”formellt korrekt”.

Följdfrågan blir naturligtvis varför han i så fall inte agerade 2010, varför först nu när media börjar ställa frågor. Och återigen, varför sa han inte detta från början.

Göran Eriksson, Svenska Dagbladet, väljer ordet ”desinformation” för att karakterisera försvarsministerns kommunikation. Det är naturligtvis en riktig iakttagelse. Dessutom kvarstår ett antal frågor som ännu inte besvarats.

Ulf Bjereld skriver på SvD att detta i grunden handlar om förtroende. Det tror jag är riktigt. Efter en vecka av trixande med sanningen, desinformation och försök till mörkläggning är det förtroendet förbrukat.

Anders Lindberg

Andra som skriver: Johan Westerholm ställer bland annat frågan om att skylla ifrån sin nedåt, hur dålig koll kan ett statråd ha på sina myndigheter? Kristian Krassman tror Tolgfors lämnar i början av nästa vecka, med hänvisning till sina barn. Röda berget tycker Tolgförs är en belastning för Sverige. Alliansfritt Sverige konstaterar att det nog finns mer… Tokmoderaten meddelar att han ställer upp som försvarsminister.

Tidslinje och dokument ligger på Ekots hemsida.

(Själva ordet ”Tolgforsare” såg egentligen dagens ljus igår. Men jag tycker det är hög tid att precisera innebörden något 🙂

Senaste inläggen