Döden är bra – för jämställdheten

Varje år redovisar regeringen könsfördelningen i de statliga kommittéerna och jämställdheten ser faktiskt ganska bra ut. 47 procent är kvinnor, 53 procent är män. Det där är siffror som regeringen brukar malla sig över, men i dag avslöjar Riksdag & Depertement stora felaktigheter i den officiella statistiken över jämställdheten i statens kommitéer. Alla som någon gång varit aktiva i en kommitté fortsätter att inkluderas i statistiken även om man slutat för flera år sedan – eller om man har dött.

När statistiken sammanställs tar Statsrådsberedningen nämligen inte hänsyn till personer som avlidit eller avgått personer. I statistiken finns det därför, bland annat, med en kvinnlig UD-ordförande som slutade för nio år sedan och en manlig ledamot som avled för 14 år sedan. 

Aj då. Elisabeth Bodérus som är departementssekreterare på statsrådsberedningen lovar bättring:

– Vi ska ta tag i det här under våren och prata med vår it-avdelning. Statistiken har varit så här i många år men ingen har tänkt på det och vi har aldrig fått någon reaktion tidigare. 

Synd, det vore annars intressant att få se en redovisning av genomsnittålder av medlemmarna i de statliga kommittérna. Eller vem som är äldst av alla dessa kommittépersoner. Törs vi hoppas på en tusenårsmänniska?

Daniel Swedin

Senaste inläggen