Riksdagen ska inte smita från ansvaret
I dag skulle riksdagens konstitutionsutskott bestämma om det blir en snabbgranskning av turerna kring den saudiska vapenfabriken och Totalförsvarets forskningsinstituts del i affären. Så blir det inte, frågan får vänta ett par dagar. Konstitutionsutskottets ledamöter vill först reda ut om det förekommit liknande fall tidigare.
Eller så har somliga bara drabbats av kalla fötter.
Så sent som i går såg konfliktlinjerna ut att vara tydliga. Regeringen – gestaltad av moderaten Per Bill – ville av formella skäl skjuta granskningen så långt in i framtiden som möjligt.
Som så ofta i den här affären uppträder den verkliga aktörerna genom bulvaner.
Oppositionen – i alla fall Miljöpartiets Peter Eriksson – tyckte att frågan borde behandlas medan den är aktuell. Socialdemokraternas Mikael Damberg skruvade lite på sig, och ville hålla frågan om förtur öppen.
Det borde inte vara så svårt. Naturligtvis ska hela affären granskas, och granskas snabbt.
Det är länge sedan Sverige upplevde en affär där myndighetschefer och politiker så uppenbart talat osanning. Det är dessutom länge sedan hemligstämplarna fick en lika oblyg användning i den offentliga debatten.
Vapenfabriken och de turer vi såg i förra veckan hotar förtroendet för politiken och för den svenska statsförvaltningen. Det skulle vara argument nog för att skynda på en granskning.
Att affären dessutom rör verkligt viktiga frågor, som de praktiska konsekvenserna av en förändrad försvarspolitik och den svenska statens förhållanden till världens diktaturer, gör inte granskningen mindre angelägen.
Ändå är det inte säkert att det blir något beslut i dag. Risken är att konstitutionsutskottets ledamöter väljer att skjuta på frågan inför risken att någon del av skuggan ska falla på det egna partie
Att gå till botten med den saudiska vapenfabriken kan bli obekvämt, särskilt om det ska göras med förtur. Men det är faktiskt just för sådana situationer riksdagen har ett konstitutionsutskott.
Ingvar Persson