Filippa Reinfeldt smyger igenom beslut om St Göran

I morgon, tisdag, fattar hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting beslut om upphandlingen av St Görans sjukhus. En gigantisk affär och ett kontrakt värt över tio miljarder kronor.

Det handlar om den största vårdupphandlingen i Sverige någonsin. Ordförande i nämnden är – Filippa Reinfeldt.

Men hennes borgerliga majoritet har hemligstämplat hela affären. Information till oppositionen har kommit sent och varit förbunden med tystnadslikt. Politikerna har bara fått muntlig information. 

I stället är det en grupp tjänstemän som förhandlat direkt med vårdbolagen. I morgon är tanken att politikerna bara ska ge sitt bifall till det färdiga tjänstemannaförslaget.

10 miljarder av våra skattepengar har alltså förhandlats utan att våra valda ombud fått delta. Och vad värre är – det handlar det om vården av de allra sjukaste.

Det enda som är känt är att vårdbolagen Capio och Aleris deltar i upphandlingen, men det kan röra sig om fler bolag. Det får vi inte veta.

Oppositionen fick fullständig information först för en vecka sedan. Tusentals sidor underlagsmaterial.

– När jag gräver i underlagsmaterialet blir jag bekymrad, säger Dag Larsson (S) till TT.

Mer får han inte säga. Men socialdemokraterna i nämnden kommer att lägga ner sina röster för att de fått för dålig information och för att beslutet inte ens kommer upp i landstingsfullmäktige

Filippa Reinfeldt försöker smyga igenom Sveriges största vårdupphandling. Det kanske gick när de slumpade bort Serafens vårdcentral, men det går inte den här gången. Nu kommer allmänheten och medierna att granska upphandlingen av St Göran.

 Men då kommer affären redan att vara avgjord.

Eva Franchell

Senaste inläggen