Bananrepubliken Ekerö

I söndags röstade invånarna i Ekerö kommun nej till en utförsäljning av det kommunala bostadsbolaget. De vill ha kvar allmännyttan i Mälarkommunen.

Det definitiva resultatet kommer först i morgon, men redan i söndags kväll visade sammanräkningen att två tredjedelar av de röstande säger nej till den massivt borgerliga kommunledningens planer.

Därmed borde saken vara avgjord, skulle man kunna tycka. En folkomröstning är trots allt ett av demokratins starkaste uttryck.

Men inte på Ekerö. Omröstningen är nämligen ingenting kommunledningen önskat sig. Den har kommit till efter ett medborgarinitiativ, och eftersom valdeltagandet ser ut att stanna under 50 procent anser kommunstyrelsens ordförande, moderaten Peter Carpeland, att han kan strunta i resultatet.

Till Svenska Dagbladet säger han att det inte är ”absolut tvunget” ta valresultatet i beaktande.

Så är det. I Sverige är folkomröstningar rådgivande, Carpeland och hans kollegor har fått mandat att styra kommunen och väljarna kan visa sitt missnöje i nästa val.

Det finns bara ett problem. Vid det laget kan de kommunala bostäder som tidigare generationer byggt vara sålda och borta. Pengarna lär inte heller finnas kvar.

Privatisering och utförsäljning av gemensam egendom är inte några löpande beslut som går att ta tillbaka. När det är gjort är det gjort.

Att fullfölja utförsäljningen av de kommunala bostäderna i Ekerö kommun trots väljarnas tydliga besked skulle inte bara vara arrogant. Det kommer dessutom att påverka Ekerös utveckling för lång tid framöver.

Ingvar Persson

Senaste inläggen