Ta hotbilden mot judar på allvar

De tre barnen och den man som mördades i terrorattacken vid den judiska skolan Ozar Hatorah i Toulouse förra veckan dödades på grund av att de var judar.

Den misstänkte gärningsmannen uppgav, innan han dödades vid polisinsatsen, att motivet var att hämnas palestinska barn.

–Det är dags för dessa brottslingar att sluta torgföra sina terrorhandlingar i Palestinas namn och sluta låtsas kämpa för de palestinska barnens rättigheter, sade Palestinas premiärminister Salam Fayyad till AFP.

Föreställningen att alla judar skulle vara ansvariga för allt staten Israel gör och därmed i princip legetima måltavlor har blivit en del av den moderna antisemitismens idevärld. Så kan en tre år gammal flicka på en skolgård i Toulouse göras ansvarig för de beslut Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fattar.

Tankefiguren är bisarr men får stora konsekvenser, även för judar i Sverige. I en debattartikel i SvD krävde nyligen ordföranden i Judiska centralrådet i Sverige, Lena Posner-Körösi, att Sverige förbättrar sitt arbete för att skydda den judiska gruppen från trakasserier och hot. Hon skriver:

Tack och lov har vi i Sverige inte drabbats av dödskjutningar. Men icke desto mindre utsätts vi för många olika uttryck av hat och hot. Det rör sig om dödshot, om trakasserier på gator, i skolor och arbetsplatser, judiska byggnader vandaliseras, vi har upplevt attacker mot våra begravningsplatser och mordbränder vid kapell.

Terrorattacken borde rimligen vara en stark varningsklocka även för svenska myndigheter. Den hotbild som finns mot judar i Sverige måste tas på allvar. Regeringen och ansvariga myndigheter bör lyssna på kritiken från Judiska centralrådet. Det gäller inte minst Malmö stad.

I veckan lyckades dessutom Ilmar Reepalu trassla in sig rejält efter en intervju i högertidningen Neo. Där hävdar han på fullt allvar att den judiska församlingen i Malmö skulle vara infiltrerad av Sverigedemokraterna.

När intervjun blev offentlig backade han snabbt, men det gör faktiskt inte saken särskilt mycket bättre. För hur kom han på tanken? Har han grundat några beslut på den?

Reepalu har tidigare svamlat om den ”israeliska lobbyn” när han mött kritik. Var kommer denna fantasivärld ifrån?

Socialdemokratisk ideologi grundas i alla människors lika värde. Det är motsatsen till antisemistim, rasism och islamofobi. Ska man vara trovärdig i arbetet mot rasism kan man inte vara otydlig på den punkten. Man måste vara konsekvent.

Det är inte Ilmar Reepalu och det är oacceptabelt.

Socialdemokraterna i Malmö måste nu ta sig en rejäl funderare på hur de tänker reda upp situationen.

Anders Lindberg

Senaste inläggen