Massarbetslöshet – Reinfeldt
I går publicerade TT en intervju med Fredrik Reinfeldt som har väckt berättigade frågor. Statsministern förklarade nämligen att det visst inte råder massarbetslöshet – i alla fall inte bland etniska svenskar (eller möjligen etniskt födda svenskar) mitt i livet.
Naturligtvis är det många som undrat vad Reinfeldt egentligen menade och om han verkligen vill göra arbetslösheten till en fråga om etnicitet. Nu säger han att han är förbannad på Stefan Löfven, eftersom oppositionsledaren påstår att det råder ”massarbetslöshet”.
Det gör det enligt Reinfeldt inte, eftersom ordet antyder att ”vi skulle ha stor arbetslöshet i alla delar av det svenska samhället och i alla delar av Sverige”. Och eftersom moderata kärnväljare i Täby inte drabbats kan det alltså inte råda massarbetslöshet.
Problemet är inte bara att det är en definition av massarbetslöshet som statsministern har hittat på själv. Han har dessutom hittat på den alldeles nyligen.
I valrörelsens 2006 beskrev Moderaterna gärna verkligheten i just termer av massarbetslöshet. Arbetslinjen skulle vara svaret.
När TT i dag jämför siffrorna mellan då och nu borde det med andra ord kunna vara ett slags utvärdering av de senaste årens arbetslinje, och ett svar på frågan om det råder massarbetslöshet.
Så här ser siffrorna i alla fall ut:
2006 var arbetslösheten bland inrikesfödda 25–54 år 3,3 procent.
Motsvarande siffra första kvartalet 2012 är 3,8 procent.
För utrikesfödda 25–54 år var arbetslösheten 2006 11,2 procent.
Första kvartalet 2012 var den 14,8 procent.
För båda grupperna sammantaget var arbetslösheten 4,5 procent 2006 och 5,8 2012.
Ungdomsarbetslösheten var 2006 18 procent och 25 procent 2012.
Källa: SCB (TT)
Massarbetslöshet eller inte.
Jobbpolitikens facit imponerar inte.
Ingvar Persson