Reinfeldt om ”etniska svenskar”
I dag har Tidningarnas Telegrambyrå gjort en intervju med statsminister Reinfeldt som väckt en hel del uppmärksamhet på bloggar och i sociala medier. Här är intervjun, i sin helhet:
Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att det är väldigt vanligt att ekonomer propagerar för enhetlig moms, det vill säga lika momssats på allt. I så fall skulle sådant som den lägre matmomsen och bokmomsen också behöva diskuteras.
Och om den sänkta krogmomsens eventuella effekter, säger han, i samband med ett besök på Växjöbagarn i Växjö:
– Det är väl tidigt att säga något om sysselsättningseffekterna. Vår avsikt var att stimulera fram jobb i en bransch som ofta sänker trösklar för unga och utrikes födda.
Han anser inte att regeringen är överdrivet försiktig i sin finanspolitik.
– Vi är aktsamma för att vi ser en stor oro i vår omvärld och vi har redan sett att det har påverkat efterfrågan, säger Reinfeldt som också anser att det ofta i bedömningar av regeringens politik finns ett mått av efterklokhet.
– Det är ofta en diskussion om var man befinner sig i en konjunkturcykel, och det är lättare att bedöma det i efterhand.
TT: Hur länge ska man vänta innan man stimulerar ekonomin? Till tio procents arbetslöshet? Det är nu en arbetslöshet som ni beskrev som massarbetslöshet 2006.
– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet. Vi beskrev då (2006) ett vidare utanförskap som handlade om att en stor del av de som var i arbetsför ålder, men som inte jobbade, inte beskrevs som arbetslösa. Och utanförskapet har minskat, säger Reinfeldt.
Daniel Swedin