Obehagligt likt Borg Stefan Löfven

För Dagens Arena berättar Stefan Löfven hur han ser på Europas kris och på socialdemokratins möjligheter att erbjuda ett konkret alternativ till dagens högerpolitik.

Det låter – om man ska vara ärlig – inte så hoppingivande.

Löfven gillar tanken på en Tobinskatt, men är rädd att den skulle driva spekulationsekonomin i exil. Han vill inte ha euroobligationer, men kan kanske tänka sig obligationer till projekt, som infrastruktur.

Den socialdemokratiske partiledaren vill ha en enad, socialdemokratisk, front i Europaparlamentsvalet 2014. Riktigt vilken politik den fronten skulle föra är dock lite oklart.

Möjligen, funderar Löfven, har den borgerliga regeringen gjort att vi i Sverige måste börja ta intryck av den europeiska debatt som handlar om hur marknaden tagit makt på demokratins bekostnad.

Det är, törs jag påstå, faktiskt en debatt som sedan länge redan förs runt köksbord och i arbetsplatsernas fikarum runt om i Sverige.

På en punkt är Löfven alldeles säker. Inget gott kommer att inträffa innan ”man” får ordning på ekonomin – som Sverige på 1990-talet.

I klartext; greker och spanjorer får räkna med fler hårda år innan det blir bättre. Förmodligen gäller det fransmän, italienare och irländare också.

Som om det som hände i en liten och öppen ekonomi – Sveriges – på 1990-talet skulle kunna upprepas samtidigt av alla Europas regeringar på 2010-talet.

Det låter obehagligt likt Anders Borg och Fredrik Reinfeldt. Och det är väl det som är meningen.

Ingvar Persson

Senaste inläggen