Väljarna synar Centerpartiets gröna fluff

Många av alliansens framgångar kan förklaras med skickligt pr-arbete. Moderaterna har till exempel fått trovärdighet som det nya arbetarpartiet, trots att de har misslyckats med arbetslösheten och trasat sönder trygghetssystemen på kuppen.

Centerpartiet har inte varit lika framgångsrikt i sitt sloganarbete. Allt sedan valrörelsen 2010 har Centerpartiet försökt lansera sig som ”alliansens gröna röst”. Väljarna har inte köpt de tomma orden. I en aktuell SIFO-undersökning svarar endas fyra procent att de känner störst förtroende för Centerpartiet av samtliga riksdagspartier i klimatfrågan.

Miljöpartiet har med 46 procent av de svenska väljarna rekordstort förtroende – även bland borgerliga väljare. Till och med Moderaterna – som Sofia Arkelsten, vars kreativa faktahantering är erkänd, har kallat ”vår tids Miljöparti” – har högre trovärdighet hos väljarna i klimatfrågan än Centerpartiet. Då är det illa.

Sveriges klimatutsläpp fortsätter att öka under alliansregeringen. Därför behövs det fler gröna röster – även inom borgerligheten. Det borde vara dags för Centerpartiet, som faktiskt är närapå att åka ur riksdagen, att driva radikalare gröna lösningar på dagens och framtidens problem – i stället för att som nu vara alliansens starkaste röst mot fackföreningsrörelsen och arbetsrätten.

Jonna Sima

Senaste inläggen