”En enkel till Nacka Forum? Det blir 260 kronor, tack!”

Tunneltåg vid provisorisk station i Vällingby

Chipsmannen och finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) berättar nu hur han har tänkt sig att Stockholms tunnelbana ska byggas ut i framtiden. Enligt Rosdal ska privata företag få bygga ut tunnelbanan och sedan sköta driften på de nybyggda sträckorna. Och på dessa sträckor ska sedan inte SL-kortet gälla.

Tidningen Affärsvärlden citerar Rosdahl från ett seminarium i Almedalen:

– Om vi nu ska ha tunnelbana i varje väderstreck kanske vi ska ha en finansiär som bygger åt ett väderstreck? Den delen av tunnelbanesystemet behöver inte nödvändigtvis ingå i SL-kortet. Folk är kanske beredda att betala lite extra för att få tillgång tunnelbanan.

Lite som ett nytt Arlanda Express i tunnelbanan, alltså.

Daniel Swedin

Senaste inläggen