SNABBANALYS: Reinfeldts strategi farlig för Löfven

Scenen bakom Fredrik Reinfeldt verkade föreställa en gul väg som fortsatte ut i vattnet. Goodbye yellow brick road. Per Schlingmann har kollat på Trollkarlen från Oz. Det spelas Gyllene Tider och etniska svenskar mitt i livet ”dansar” på scen. Sedan började statsministern tala.

Till skillnad från förra året när Fredrik Reinfeldt läste högt ur OECD- factbook hela vägen ut i rymde – i år hade någon tänkt.

Statsministern höll ett mycket bra tal.

I Stefan Löfven har Fredrik Reinfeldt en helt annan motståndare och detta präglade hela talet . Detta utan att Löfven en enda gång nämndes vid namn.

Fredrik Reinfeldt vet två saker:

  • Att Socialdemokraterna under Löfven ämnar spela oerhört defensivt, tona ner konflikten mot regeringen och inte utmana.
  • Att han själv har en fördel som statsminister som någon som redan regerat i två mandatperioder.

Hela hans tal gick ut på att signalera en vänstersväng för Moderaterna. Reinfeldt markerade att infrastruktur och utbildning var viktigare än skattesänkningar. Han lanserade en jobbpakt med fack och arbetsgivare, han talade om arbetsvillkoren för kvinnor i hemtjänsten och han kostade till och med på sig en vänsterjabb mot Jan Björklund. Jobbpakten han skissar på är något annat än centerns låglönelinje. Frågan är förstås vad det blir av den. Men strategin är tydlig.

Reinfeldt lät dessutom som att han öppnar upp för en mer expansiv politik i höstbudgeten. Man kan nästan fråga sig om det med Socialdemokraternas nuvarande inställning kommer att leda till att Borg och Reinfeldt hamnar till vänster om Löfven och Andersson.

Särskilt i kontexten av en europeisk debatt som svänger från åtstramningar till tillväxt. Hur det än blir med den saken: Reinfeldt rör sig åt vänster och stänger igen konflikter mot nervösa socialdemokrater. Om Reinfeldt ska prata infrastruktur, utbildningssatsningar och jobbpakter – vad ska Socialdemokraterna prata om? Vad finns det då för poäng med Socialdemokraterna? Med Reinfeldt och Borg vet man ju ändå vad man får.

Detta är den bild som Moderaterna verkar vilja sätta och det är också därför som statsministern inte ens tog upp Löfven eller hans politik.

Den nuvarande s-ledningen verkar tro att enda sättet att vinna är att vinna trots att man är socialdemokrat.

Fredrik Reinfeldt verkar förstå att enda sättet att vinna i Sverige är genom att vara socialdemokrat.

Eller i alla fall genom att låtsas tillräckligt bra.

Tema: Jag är Göran Persson (fast smalare).

Retoriskt grepp: nämn inte din politiska motståndare så att du själv framstår som det enda riktiga alternativet.

Vill att du ska tänka: Ja, han är nog socialdemokrat ändå.

Vill inte att du ska tänka: Men slår inte Moderaterna politik just mot de här kvinnliga nattarbetarna som Reinfeldt hyllar?

Katrine Kielos

Senaste inläggen