Rötmånad med gammelhögern

Sommaren är slut och i dag klev jag in på redaktionen efter några veckors semester. Sommartid är ju, som bekant, läsetid och just i sommar har jag bland annat passat på att läsa Anders Jallais tre böcker om Anton Modin; ”Spionen på FRA”, ”Landsförrädaren” och ”Natoagenten”.

Vad det är för typ av böcker? Kackigt skriven, sossefobisk, totalkonspiratorisk underrättelsetjänst-machoismo. Men, det är driv i berättandet och det är rätt spännande. Och stycket där en karaktär i boken, en homosexuell man, fluktar på blonda tonårstjejer med ”onaturligt stor byst” – ”de är ju så söta!”, enligt karaktären – är närmast lyteskomik.

Väl värt en läsning, om inte annat för att förstå hur delar av svensk gammelborgerlighet ser på världen. Ni minns väl att Skånska Dagbladets Carin Stenström läste Jallais romanserie – där Raoul Wallenbergs försvinnande, DC3:an, Cats Falck, Palmemordet, Wennerströmaffären, Estoniakatastofen och ubåtskränkningarna är del i samma konspiration – som vore det en dokumentär?

När vi ändå är inne på aparta tankegångar så har en läsare tipsat mig om en text från vårt grannland i sydväst.

Morten Uhrskov Jensen som driver bloggen ”Set fra høyre” på Jyllands-Postens sajt tycker att jag var elak mot Jimmie Åkesson när jag härförleden beskrev SD-ledaren som en välavlönad rasist. Han skriver:

En lignende udtalelse i en dansk avis ville have været en strafbar injurie og ville være blevet dømt som en sådan, var journalisten blevet trukket i retten. Men det er ikke Danmark, det her. Det er Sverige, og dér gælder andre regler.

Känsligt, tydligen.

Uhrskov Jensen bjuder sedan på en klagovisa om hur vedervärdig Aftonbladet i allmänhet är. Den danske tvärviggen har letat vildsint på ledarsidan, på debattsidan, på nyhetssidorna och han har inte hittat en enda frejdig reaktionär drapa. Uhrskov Jensen – som tidigare varit redaktör för nationalkonservativa (!) tidskriften Nomos – känner sig inte hemma.

Han slår ihop Aftonbladet med en fnysning och kommer till den självklara slutsatsen att – håll i er nu! – Sverige inte är en demokrati (”Sverige anno 2012 er på et afgørende punkt ikke for et demokratisk land at regne”).

Jo, jag tackar jag.

Bindgalna konspirationsteorier, brukar vi kalla det där i Sverige. Men det är inte Sverige, det här. Det är Danmark, och där gäller andra regler.

Daniel Swedin

Senaste inläggen