Avslöja Anders Borgs bluff om a-kassan

För några veckor sedan ledde jag ett panelsamtal om a-kassan. De flesta av deltagarna kom liksom publiken från de fackliga leden, men det blev Marie Silfverstolpe från arbetsgivarorganisationen Almega som sammanfattade problemet med dagens orättvisa avgifterna till försäkringen.

– Jag tror inte att Anders Borg vet hur en avtalsförhandling går till i verkligheten, sa hon.

Anders Borg vill använda a-kassan för att styra lönebildningen. Det var en av de idéer han hade med sig när han tog över finansdepartementet, och Borg spillde ingen tid innan han satte Sven-Otto Littorin på uppgiften.

Avgiften höjdes för alla, men mest för dem som arbetade i branscher med hög arbetslöshet.

Enligt Borgs teorier skulle resultatet bli lägre lönekrav, i alla fall där många saknar arbete. Och enligt samma modeller skulle lägre lönekrav både leda till fler jobb och att arbetslösa sökte sig till andra branscher.

I verkligheten fick det hundratusentals svenskar att lämnade arbetslöshetsförsäkringen. Resultatet har också blivit extremt orättvisa avgifter där till exempel en servitris betalar flera gånger så mycket som en läkare för sin försäkring.

Däremot har Borgs system inte påverkat lönebildningen. Det är alla – fack, arbetsgivare och ekonomer – eniga om.

Anders Borg har misslyckats med a-kassan, och bland andra den här ledarsidan har påpekat det förut.

Det finns många förklaringar till varför Borgs plan misslyckats. Arbetslösheten påverkas till exempel av helt andra saker än löneläget – internationella finanskriser och sådant. Människor har sällan möjlighet att enkelt byta jobb, och a-kassorna lappar ofta över varandra.

Men den viktigaste förklaringen är kanske ändå den Marie Silfverstolpe från Almega levererade. Borg begriper helt enkelt inte hur det fungerar.

Det påstås att Håkan Juholt ville undvika en debatt om a-kassan, eftersom den skulle kunna få Socialdemokraterna att framstå som ett bidragsparti.

Det var i så fall en alldeles galen tanke. En fungerande a-kassa är nämligen verkligen inte något passiviserande bidrag. Däremot handlar det om trygghet för människor, och om att skapa förutsättningar en dynamisk arbetsmarknad och en ekonomi som utvecklas.

I kväll lovar nu Magdalena Andersson att Socialdemokraterna tänker föreslå en gemensam, billig, avgift till a-kassan. Det är en viktig reform eftersom den skulle göra systemet rimligare, rättvisare och mer attraktivt. Och kanske skulle det kunna bli ett av fundamenten i en ny, fungerande arbetslöshetsförsäkring.

Anders Borg har byggt ett luftslott. Det är bra att Socialdemokraterna pekar ut en annan lösning.

Ingvar Persson

Senaste inläggen