En bruten arbetslinje

I dag rapporteras det att antalet arbetslösa blir allt fler och att antalet jobb blir allt färre. I slutet av augusti var arbetslösheten uppe i 8,4 procent, enligt Arbetsförmedlingen. Det handlar om totalt 389 000 personer, en ökning med 19 000 personer sedan i fjol.

Samtidigt har antalet lediga platser som anmälts till arbetsförmedlingarna minskat. I augusti uppgick de nya platserna till drygt 50 000 platser, en minskning med 4 000 platser på ett år.

Som sur grädde på moset varslades 4 200 personer om uppsägning i augusti. Antalet varslade har ökat med över 50 procent under årets första sju månader jämfört med samma tid förra året.

I går kom OECD:s rapport ”Education at a glance”. Den visar att var tionde ung människa i Sverige varken arbetar eller studerar. Det är den lägsta siffran av något OECD-land. Och i förra veckan skrev jag om att antalet svenskar som måste ta socialbidrag för att överleva ökar.

På söndag är det sex år sedan den borgerliga alliansen vann sitt första val. De gjorde de genom att prata om ”arbetslinjen”. Hur tycker ni att det gått hittills?

Daniel Swedin 

Senaste inläggen