En stark svensk berättelse
I natt talade presidenthustrun Michelle Obama på det demokratiska partiets konvent i Charlotte. Det verkar ha varit ett bra tal.
Det genomgående budskapet i presidenthustruns tal var att Barack Obama inte förändrats av åren i Vita huset, och att han fortfarande vet vad det vill säga att vara vanlig medelklassamerikan.
Michelle Obama påminde om att presidenten växte upp med en ensam mamma som kämpade för att få ekonomin att gå ihop och morföräldrar som ryckte in och hjälpte till.
I sitt tal sa Obama att hon och maken – president Barack, alltså – kommer från enkla förhållanden. De har gjort paret medvetna om vilka problem som möter vanliga medborgare.
– Barack känner den amerikanska drömmen eftersom han har levt den, sade landets första dam.
På plats på det demokratiska konventet i North Carolina är Sveriges EU-minister, Birgitta Ohlsson (FP). Hon såg Michelle Obamas tal, fick gåshud och twittrade att man i amerikansk politik är bättre ”än någon annan på starka berättelser”.
Nåja, nog finns det starka berättelser även i svensk politik. I ”En av oss?”, Mats Wiklunds biografi över den svenske presidenten, förlåt statsministern, Fredrik Reinfeldt återfinns en särskilt stark och definierande berättelse:
[E]n morgon då jag och pappa står i vardagsrummet och tittar ut mot vår lilla gräsplätt med en sandlåda. Och så plötsligt kommer två invandrarkillar som hoppar över vårt stängsel, går in på tomten och tar min leksakslåda och rusar i väg – mot Tensta. Och då kändes det verkligen som att ha passerat från en värld till en annan.
Jojo. Vi avslutar med ett citat från Michelle Obamas tal i natt: ”Att vara president förändrar inte vem du är, det avslöjar vem du är”.
Daniel Swedin