Centern gör en Arkelsten

hej
Annie Lööf - en ny Sofia Arkelsten?

Lööf ska stjäla liberalismen från Björklund. I mitten av december ska Centerpartiets nya partiprogram vara klart och då skriver man för första gången att man är ett liberalt parti.

Centerpartiet – som har stöd av cirka fyra procent av väljarna – ska bli det nya Folkpartiet – som har stöd av cirka sex procent av väljarna. Friskt vågat, hälften vunnet!

Men visst, när Jan Bjöklund nu gått in på sitt femte år som batongliberal härförare så kanske Annie Lööf kan locka någon med lite snälliberalism. In med liberalismen i partiprogrammet bara.

– Vi har en lång tradition av misstänksamhet mot myndigheter och försök att reglera människors verksamheter, säger Per Ankersjö, ordförande i idéprogramgruppen till Aftonbladet.

Tidningen berättar även att Annie Lööf tagit hjälp av den nyliberala debattören Johan Norberg för att vässa partiets ideologiska profil.

Norberg skriver i en essä att Centerpartiet, ända sedan det hette Bondeförbundet, varit ett liberalt parti. Åhå. Bondeförbundet bildades i december 1913. Tjugo år senare, 1933, skrev man så här i sitt grundprogram:

Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling.

Ja, Centerpartiet har i sanning alltid varit ett liberalt parti. Och Moderaterna införde rösträtten.

Senaste inläggen