Dagens lista: Väskor vi minns

Margaret Thatchers svarta väska
Järnladyns viktigaste allierade var den svarta Aspray-väskan. Hon hade den med sig var än hon gick och i parlamentsdebatterna dängde hon den i bordet. Alla var rädda för den. Nu är den såld.

Mona Sahlins röda väska
Mona Sahlin fick en Luis Vitton-väska i 50-årspresent. På ett foto i SvD hade hon den bredvid sig. Ursinnig debatt bröt ut. Argast var Göran Greider. Ledarredaktionen höll, förstås, humöret i schack. Nu är väskan såld.

Michail Gorbatjovs hemliga väska
I en annonskampanj för Luis Vuitton har den före detta Sovjetledaren fotograferats i en bil som passerar Berlinmuren. En stor sak, förstås, att en gammal kommunist gör reklam för ett flådigt modehus. Men i väskan sticker ett dokument fram. Vad det står? ”Mordet på Litvinenko: De ville släppa de misstänkta för 7 000 dollar”. Väskan är, inbillar vi oss, såld.

Den saudiarabiska väskan
I en gul plastpåse med en rosa gris på. Så levererades de 250 000 kronorna till Dick Sträng, mannen som fick i uppdrag att dra i gång det superhemliga bolaget SSTI för att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien.
I en gul plastpåse med en rosa gris på. Så ville journalisterna Bo Göran Bodin och Daniel Öhman ta emot prispengarna när de i november vann pris för sitt avslöjande.

Den stulna SD-väskan
Sverigedemokraternas näringspolitiska talesperson, Lars Isovaara, rasade ur rullstolen och blev hjälpt upp av två ”invandrare” som också passade på att stjäla hans väska. När Isovaara kommer till riksdagen förolämpar han en vakt och gör grisljud. Vakten är nämligen ”invandare”. Isovaara polisanmäls, partiet skickar ut ett pressmeddelande.
Några timmar går. Isovaaras väska hittas på krogen, ”invandrarna” som bestal honom var inga tjuvar. De var bara hjälpsamma.
I torsdags fick Isovaara tillbaka sin väska. Men han blev av med sin riksdagsplats.

Daniel Swedin 

Senaste inläggen