Svarta jobb blev inte vita med rut

I Agenda i dag deltog Jonas Sjöstedt (V) och Elisabeth Svantesson (M) för att debattera RUT-avdraget. Frågan är aktuell efter att det i veckan avslöjats att även notan för egen bartender numera kan skickas till skattebetalarna.

Elisabeth Svantesson (M) använde som huvudargument att svarta jobb blivit vita. Det fanns möjligen en omfattande svart marknad för bartenders som nu blivit vit men på det stora hela är argumentet inte sant.

Det forskningen visar är istället att den svarta marknaden fortsätter parallellt med den vita. Av rut-arbetarna uppger bara 17 procent att de någon gång tidigare arbetat svart med städning. 9 procent tog arbetet för att de ville sluta arbeta inom den svarta sektorn (hela studien här, om svartarbete på sid 26).

Detta var alltså ett av huvudargumenten för hela reformen. Och i debatten i Agenda.

Anders Lindberg

Senaste inläggen