Sorgligt Stefan Attefall

Det är något särskilt sorgligt över kristdemokratiska bostadspolitiker. Inte nog med att Anders Borgs regim knappast tillåter något som liknar en riktig bostadspolitik. Både Mats Odell och Stefan Attefall har dessutom lanserat den ena konstigheten efter den andra för att dölja sin impotens.

Stefan Attefall och den katolske biskopen Anders Arborelius
Foto: Regeringskansliet

Odell ville lösa bristen på ungdomsboende med hyrestanter, och Attefall har – utan att kunna presentera mer än vaga förhoppningar – för ockerhyror i andrahandsboenden.

Nu tar Attefall dessutom nya tag. Den här gången är det reglerna – särskilt de kommunala – som står i vägen. Därför har bostadsministern beställ en utredning vars uppdrag varit att ta bort kommunernas möjlighet att ställa speciella krav, till exempel på energieffektivitet.

I dag kom resultatet, och precis som ministern tänkt sig vill utredaren se enhetliga, nationella energiregler för byggandet.

I klartext, ett förbud mot kommunala ansträngningar att bygga miljövänligt och energieffektivt. Byggindustrin jublar och Attefall hoppas att det ska sätta fart på det slumrande byggandet.

Det kommer det förmodligen inte att göra. Utredningens förhoppningar om en besparing på mellan 10 och 15 procent måste nog sättas på kontot för byggföretagens glädjekalkyler.

Attefalls påbud kommer däremot – om det skulle genomföras – att innebära frustrerade kommunalpolitiker och ett och annat hus som kräver mer energi.
När det gäller bostäder har till och med en ickepolitik sina offer.

Ingvar Persson

Senaste inläggen