Vårdkapitalister fakturafifflar – Reinfeldt instagrammar

Att slarva med stockholmarnas pengar är oacceptabelt och måste tas på största allvar. Skattebetalarnas pengar ska gå till sjukvård och användas enligt reglerna och på ett ärligt sätt.

Så sa sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) när man 2010 tillsatte en expertgrupp för att förhindra fusk i privat vård. Då hade Ekot avslöjat stora brister i landstingens kontroller av privata vårdgivare och visat hur de kunde fuska till sig flera miljoner kronor i ersättning för behandlingar de aldrig utfört.

Enligt Ekots granskning betalade landstingen varje år ut cirka 4 miljarder kronor till privata läkare och sjukgymnaster för utförda behandlingar. Av dem kunde drygt 100 miljoner kronor ha betalats ut felaktigt. Det handlade om vårdgivare som medvetet eller omedvetet slår in falska behandlingar för att få ut pengar från landstingen.

Så vad har hänt?

I dag fick vi veta att Stureplans husläkarmottagning fakturerat Stockholms läns landsting för över 1 300 felaktiga besök, motsvarande cirka 600 000 kronor. I ett pressmeddelande skriver landstinget:

Vid en stor extern revision av Stureplans husläkarmottagning upptäcktes ett stort antal felfaktureringar.  Revisionen visar att mottagningen krävt högre ersättning av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen än vad mottagningen hade rätt till.  Husläkarmottagningen har krävt betalt av landstinget för läkarbesök som aldrig har ägt rum. Felfaktureringen pågick i flera år.

Man har nu polisanmält fifflet och hälso- och sjukvårdsförvaltningen kräver ekonomisk ersättning av vårdjätten Aleris AB som tog över husläkarmottagningen för knappt ett år sedan.

Vad har hänt med Filippa Reinfeldts expertgrupp? Har den fastnat på Instagram, måntro?

Daniel Swedin 

Senaste inläggen