Anders Borg i falskspel för miljarder

Svenska Dagbladets börsreporter Carolina Neurath berättar i dag att finansvärldens surrar av rykten om att regeringen tänker sälja aktier i Nordea.

Läs hennes text.

Den är nämligen sensationell. Det visar sig att bankdirektörer och placerare som Neurath pratat med utgår från att Anders Borgs nya, milda syn på bankerna beror på att han vill hissa upp värdet på statens ägande i Nordea.

De tror dessutom att Borg gärna vill kunna sälja aktier för att finansiera politiskt godis inför nästa års valrörelse.

Sveriges finansminister skulle alltså inte bara låta den politiska linjen i en av de viktigaste frågorna för privatpersoner och företag i Sverige styras av möjligheten att göra en bra affär. Han skulle dessutom göra det för att ha råd att finansiera en populistisk valrörelse.

Om de bankdirektörer som Neurath pratat med har rätt – och varför skulle de inte ha det – är det ett slags politisk korruption av väldiga mått. Det borde inte ens finnas i tankevärden, än mindre kunna sägas som den självklaraste sak i världen.

Men tydligen kan det sägas. Det säger i sin tur något om vart förtroendet för politiken tagit vägen under Anders Borg.

Ingvar Persson

Senaste inläggen