S: ID-kontrollerna måste upphöra

I dag kan Aftonbladet berätta att Katarina Berggren, vice ordförande och gruppledare för Socialdemokraterna i Polisstyrelsen i Stockholms län kräver att ID-kontrollerna i tunnelbanan upphör.

Katarina Berggren är kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

– Jag blir verkligen bekymrad över de erfarenheter som många invånare i Botkyrka upplever på väg till jobb eller skola, där man upplever sig diskriminerad. Det handlar om stockholmare, som är födda i Stockholm, men som har ett utseende som bygger på att de har utländsk bakgrund, säger hon.

Det är bra att Socialdemokraterna nu reagerar. Det har hittills varit allt för lågmält från oppositionen kring id-kontrollerna i tunnelbanan. Regeringens egen expert har konstaterat att de är olagliga och det enda rimliga är att de omedelbart upphör.

Socialdemokraternas utspel väcker även frågan om vem som egentligen stöder ID-kontrollerna och den allt mer brutala jakten på papperslösa. Hittills har bara Moderaterna och Sverigedemokraterna öppet försvarat det som händer.

Vad säger Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Står de bakom jakten på papperslösa, eller inte?

Anders Lindberg

Senaste inläggen