Kritiken mot Mustafa har spårat ur fullständigt

I dag i Aftonbladet har Monica Gunne en krönika om Omar Mustafa.

Hon skriver:

Jag har visserligen inte en susning om vad Omar ­Mustafa står för, men han om ­någon, hade väl till exempel kunnat rycka tag i komplexiteten och regelverket i de så kallade hedersrelaterade ­familjerna?

Att hon verkligen inte har en susning understryks bland annat av att hon inte vet att organisationen han är ordförande i heter ”Islamiska förbundet” och inte ”Muslimska förbundet”.

Vad har då Omar Mustafa med hedersrelaterat förtryck att göra?

Jo, ”han om någon” borde ju veta, eftersom… Ja, eftersom vadå, Monica Gunne?

Men det slutar inte där. Hon skriver:

Ja, Mustafa kan ju förstås allt det här på sina fem fingrar, men ni andra kan ju alltid läsa en av de 500 rapporter i ämnet, till exempel Ungdomsstyrelsens ”Gift mot sin vilja”, som redogör för hur det hedersrelaterade förtrycket begränsar livet för tiotusentals flickor och pojkar i Sverige.

Sen följer en lång redogörelse för vad Omar Mustafa kan ”på sina fem fingrar”.

Gunne avslutar sin text med att Omar Mustafa i sitt avskedsbrev inte tog upp jämställdhet som en specifik fråga utan bara: ”rättvisa, jämlikhet och mänskliga rättigheter”.

Någon dag innan skrev Mustafa i längre artikel i Aftonbladet:

Jag blir upprörd över kränkningar av kvinnors rättigheter. Jag ser kvinnors rättigheter som mänskliga rättigheter och tar djupt avstånd från alla försök att hindra kvinnor att leva sina liv efter sina val.

Så vad menar Gunne med att han är otydlig? Eller valde hon bara den kortare av de två texterna för den inte var lika tydlig om jämställdhet?

Det är extremt ovanligt att vi på ledarsidan går i polemik med Aftonbladets krönikörer. Men Monica Gunnes alster är precis den typ av saker som kommer krälande i spåren av det, delvis islamofoba, drev som Omar Mustafa blivit utsatt för.

Den får inte stå oemotsagd eftersom det representerar en oacceptabel människosyn. Att Omar Mustafa tillskrivs en massa egenskaper och åsikter bara för att han är muslim är inte acceptabelt. Punkt.

Anders Lindberg

Uppdatering med kommentar av Jan Helin

”Aftonbladet publicerade i dag en kolumn av Monica Gunne som är fel i sak.
Om man inte vet vad Omar Mustafa står för bör man heller inte spekulera i det.
Det var olyckligt och ett misstag.
Jag har därför valt att publicera detta uttalande i anslutning till kolumnen.

Jan Helin,
Chefredaktör och ansvarig utgivare
Aftonbladet”

Senaste inläggen