Startsida / Inlägg

Fikabordet på Sveriges Television

av Anders Lindberg

Uppdrag Granskning har idag temat att man inte får säga vad man vill om invandrare i det här landet. Och att det är något dåligt.

I programmet kritiserar Magnus Wennerholm som jobbar åt SVT Uppdrag granskning i tur och ordning:

Aftonbladet Kultur för att ha kritiserat den tidigare medarbetaren på SVT Uppdrag Granskning Per Brinkemo. Kontroversen handlar om att Brinkemo tycker Aftonbladet Kultur varit orättvisa och citerat saker han skrivit ur sitt sammanhang.

Norrbottenskuriren för att de helt korrekt citerat den tidigare medarbetaren på SVT ”Så ska det låta” Stefan Gunnarsson om att han inte ville ha fler flyktingar till Boden. Kontroversen handlar om att Gunnarsson inte tycker Norrbottenskuriren skulle tryckt citaten trots att han sa dem.

Sveriges radio Konflikt för att gjort en granskning av ett avslöjande som Sveriges radio Ekot tidigare gjort om den somaliska terrorgruppen Al-Shabab som har kopplingar till Al-Qaida. Kontroversen handlar bland annat om att Konflikt utelämnat uppgifter som den tidigare medarbetaren på SVT Uppdrag Granskning Carolina Jemsby tagit fram. Sveriges radio Konflikt har också låtit bli att sända ett inslag Carolina Jemsby gjort i samma fråga.

Man kan riktigt se dessa fyra, förgrymmade, personer sitta runt fikabordet på Sveriges television, kollegorna Wennerholm, Brinkemo, Gunnarsson och Jemsby. Alla förfördelade av andra redaktioner. 

Den enda framträdande personen i reportaget som inte är från Sveriges television är Amun Abdullahi från Sveriges radio som gjorde det reportage som Sveriges radio Konflikt granskade. Hon ogillade innehållet i deras granskning vilket ju inte är så konstigt eftersom det var hennes reportage de granskade.

Uppdrag granskning skriver på ett sätt TV-historia. De kritiserar alltså andra redaktioner för att vinkla, citera selektivt och för att citera personer trots att de inte vill bli citerade.

Att just den kritiken kommer från just Janne Josefsson tyder på att den politiska satiren har en framtid.

Anders Lindberg

 

almedalen annie lööf arbetslöshet centerpartiet dagens lista eu flyktingar fredrik reinfeldt kristdemokraterna moderaterna Robert Nyberg satir serie skola socialdemokraterna stockholm sverigedemokraterna Vilgot vilgot på arbetslinjen vinst i välfärden
 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB