Kristersson skulle passa i Nordkorea

Att Anders Borg tycker att han är en större ekonom än världens alla nobelprisvinnare visste vi sedan länge, liksom att Carl Bildt kan sköta ett helt lands utrikespolitik via twitter.

När sedan Jan Björklund började instruera landets lärare om var i klassrummet de skulle stå när de undervisar fick det hela ett drag av Kim Jong-un, men frågan är om ändå inte socialförsäkringsminister Ulf Kristersson tar priset.

Foto: Johan Ödmann Regeringskansliet
Foto: Johan Ödmann
Regeringskansliet

Han har nämligen – av allt att döma på egen hand – kommit fram till rätt behandling av landets växande antal sjukskrivna med psykiska diagnoser. Enligt ministern är det enkelt, fortsätt att gå till jobbet.

Och skulle det inte fungera ordinerar ministern ännu en lösning. Byt jobb.

Det är möjligt att det faktiskt finns utbrända och deprimerande personer som skulle må bra av den behandling Kristersson skriver ut. I alla fall om alternativet är att gå hemma mellan fyra väggar.

Det är också möjligt att Kristerssons plötsliga intresse handlar mindre om omsorg om de psykiskt sjuka, och mer om oro för de växande kostnaderna för sjukskrivningar i ett allt hårdare arbetsliv.

Ska arbete vara en del av behandlingen måste i alla fall vara en fråga för den sjuka och den behandlande läkaren, inte för en minister som plötsligt blivit expert på psykologiska sjukdomar eller för tvingande statliga regler.

Senaste inläggen