Ironin i Björklunds utspel: ”Det tar tid innan resultaten vänder i skolan”

20130503-084816.jpg
I går skickade Jan Björklund ut ett pressmeddelande med rubriken: ”Det tar tid innan resultaten vänder i skolan”.

Bakgrunden är att han beställt en utredning för att komma fram till att alla problem i skolan är sossarnas fel. Möjligen med undantag för det som är föräldrarnas ansvar, eller lärarnas, eller rektorernas, eller elevernas, vädrets, Rysslands eller vem som helst utan Björklunds eget.

Utredningen kom också fram till precis detta och döpte, för att ingen skulle missa poängen, rapporten till ”Det tar tid”. Riktigt hur mycket tid det finns vetenskapligt stöd för har jag inte lyckats utläsa men gissningsvis flera mandatperioder, minst (utredningen nämner ”slutet av 2020-talet”).

Att statens resurser används för att producera partipolitiska pamfletter var annars något som S-regeringen brukade få hård kritik för. Nu är det satt i system. Dessutom presenterades rapporten samtidigt som skolverkets studie som, tvärtom, levererade en svidande kritik mot skolan.

Man slås onekligen av misstanken att detta sammanträffande varit i säck innan det kom i påse.

Dessutom är påståendet, ”Det tar tid”, långt ifrån hela sanningen. När världens mest välrenommerade konsultföretag, McKinsey, gick igenom 20 framgångsrika skolsystem i en rapport för inte så länge sedan kom de fram till att det bara behöver ta sex år eller mindre för att vända utvecklingen.

Jan Björklund har snart spenderat sju år på att plocka av folk kepsar och sortera elever allt tidigare. Resultatet, hittills, är katastrof.

Anders Lindberg

Senaste inläggen