Troligen sämsta DN-artikeln om S någonsin

I dag har DN försökt sig på att analysera Socialdemokratin i Europa. Artikeln är förmodligen en av de mest okunniga som publicerats i frågan.

Vinkeln är att det går dåligt för Socialdemokraterna på grund av att de är splittrade. De exempel som tas är Danmark, Frankrike och Italien.

Alltså tre länder där det har gått så dåligt för Socialdemokraterna att de nyligen vunnit valen. 

I artikeln intervjuas ett antal statsvetare. Högskolelektor Nicholas Aylott från Södertörns Högskola analyserar ”krisen” för Socialdemokraterna i Sverige:

– Det enda som verkligen skulle ha stor effekt är om Sverige liberaliserade arbetsmarknadsreglerna, som Danmark eller USA. Men då skulle man underminera insidrarnas (sic!) ställning när det blir lättare att säga upp folk. Det är väldigt svårt för Socialdemokraterna att gå den vägen.

Att hitta en forskare som gör den analysen kan inte ha varit lätt.

I verkligheten, och tvärtemot DN:s vinkel, har Socialdemokraterna vunnit flera val på senare år i Europa. Den dominerande ställning borgerligheten haft i Europa är bruten. I Storbritannien går de konservativa kräftgång, valet i Tyskland är fortfarande en öppen fråga eftersom liberalerna håller på att åka ur riksdagen.

Högerns grepp över den ekonomiska politiken är på väg att brytas. Den åtstramningspolitik som varit borgerlighetens lösning på Europas kris håller på att ersättas av en mer expansiv inriktning, precis i enlighet med precis den kritik Socialdemokraterna i Europa drivit.

Detta vet alla. Utom DN:s Henrik Brors.

Suck.

Anders Lindberg

Senaste inläggen