Björklund skrämmer bort yrkeseleverna

Örnsköldsviks Allehanda berättar att bara sju elever i Ö-vik har valt industriprogrammet i första hand. Uppgifterna kommer från Dagens Arbete, och det verkar som de chockar industriorten i Ångermanland.

Ändå verkar ingen vara riktigt förvånad. Vem väljer en utbildning som själva ministern pekat ut som en återvändsgränd, och en väg för den som inte orkar med kraven?

Stefan Löfven besöker Hägglunds i Ö-vik.
Stefan Löfven besöker Hägglunds i Ö-vik.

Samtidigt besökte Stefan Löfven sin gamla arbetsplats, Hägglunds i Örnsköldsvik, tillsammans med bland andrakommunalrådet Elvy Söderström.

Löfven vill ju bli statsminister, och hans besök är faktiskt mer unikt än det kanske borde vara.

Det hör nämligen inte till vanligheterna att statsministerkandidater alls kan besöka sina gamla arbetsplatser, om vi nu inte ska räkna expeditionen hos det egna partiets ungdomsförbund, kanslihusets korridorer eller sommarjobbskaféet.

I Socialdemokratin är Löfvens bakgrund unik.

Naturligtvis handlade en hel del av samtalet i kafferummet på Hägglunds om nyheten att ungdomar väljer bort industriutbildningen. Företaget har hittills klarat sin rekrytering, men framtiden kan bli ett problem.

– En 15-åring vill inte välja bort möjligheten till högskolestudier, sa informationschefen Ola Thorén.

Uppenbarligen har han rätt. Sedan 2008 har antalet sökande till industriprogrammet minskat med en tredjedel, och industriprogrammet är inte det enda som drabbas. Räkna med nya larm om till exempel omvårdnadsprogrammet.

Och utan utbildade industriarbetare och skolade vårdanställda stannar Sverige.

Det går naturligtvis att konstruera yrkesförberedande gymnasieutbildningar som inte blir återvändsgränder. Just det gör just nu lärare, skolledare och personalansvariga hos blivande arbetsgivare runt om i landet.

Men det hjälper ju inte när signalerna från ministern är de motsatta. Det hjälper inte när Björklund fortsätter att beskriva svenska, engelska och matematik som en onödig belastning för den som ska arbeta i industrin eller med människor.

Björklunds slagord har förstört det sansade politiska samtalet i snart två årtionden. Nu har konsekvenserna av hans praktiska politik skapat ett mycket större hot än så.

Ingvar Persson

Senaste inläggen