Direktörerna har sina egna regler

I morse var det dags igen. En nerriven kontaktledning i vagnhallarna i Hagalund utanför Stockholm orsakade förseningar och inställda tåg. De vagnar som ändå kom ut fick dras fram med diesellok.

Material som är slitet, eftersatta investeringen och flaskhalsar. En bild av den svenska järnvägen. I förra veckan varnade tågforskaren Rebecca Forsberg för att olyckstillbuden ökat dramatiskt.

Järnvägen är ett myller av operatörer där ingen kan eller vill ta ansvar.
Det var precis den situationen SJ förre ordförande Ulf Adelsohn brukade kritisera. Den frispråkige före detta moderatledaren hävdade att trafikpolitiken ”varit en lekstuga för okunniga politiker”.

För två år sedan fick han sparken av regeringen.

I stället gick uppdraget till Jan Sundling, tidigare bland annat direktör för Green Cargo och Linjeflyg.

Under hans ledning skulle SJ vinna svenska folkets förtroende, lovade den moderate finansmarknadsminister Peter Norman.

Foto: Regeringskansliet
Foto: Regeringskansliet

Dessutom kan vi gissa att regeringen hoppades slippa kritik från sina egna direktörer, men om det sa Norman förstås ingenting.

Ordförandeposten i SJ kunde läggas till samma uppdrag i Sjöfartsverket som Sundling haft sedan 2008. Förra året fick han dessutom en plats i styrelsen för det statliga konsultföretaget Vectura.

Tillsammans innebar de styrelseuppdrag Sundling fått av regeringen arvoden på 600 000 kronor om året.

I våras kunde SVT berätta att regeringskansliet i hastigheten råkade missa en detalj. Sundling hade redan ett halvtidsarbete för näringsdepartementet, och för det kvitterade han ut 500 000 kronor om året. Och här är reglerna glasklara.

Den som är anställd av regeringskansliet kan inte samtidigt får ersättning för att sitta i statliga styrelser.

Nu har regeringskansliet funderat igenom situationen.

Peter Normans statssekreterare Erik Thedéen medgav i helgen att det skett ett misstag. Direktör Sundling blev av med sitt halvtidsjobb, men kommer att behålla pengarna från styrelseuppdragen.

Det går inte att kräva tillbaka pengarna”, sa statssekreterare Thedéen till SVT i helgen.

Regeringen kan alltså inte kräva tillbaka pengar från en direktör som i strid med reglerna fått hundratusentals kronor. Den som av misstag får för mycket bostadsbidrag eller för hög sjukpenning kan däremot dömas för bidragsfusk, och myndigheterna får hela tiden nya uppdrag för att kontrollera den som är arbetslös eller behöver personlig assistans.

En nyttig direktör, som avstår från att kritisera regeringen, får däremot behålla pengarna.

Där är förståelsen genast större.

Ingvar Persson

Senaste inläggen