Startsida / Inlägg

Mer om bostäder

av Ingvar Persson

I onsdags skrev vi om bostadsbristen på ledarsidan. Bland annat krävde vi kraftfulla politiska insatser, och pengar till bostadsbyggandet. Nu har organisationen Fastighetsägarna reagerat. De tror nämligen att lösningen på bostadseländet är att släppa loss marknadskrafterna.

Det är vi inte så säkra på. Däremot tycks vi dela uppfattningen att dagens politiska passivitet leder rakt åt skogen.

Här är hela inlägget från Fastighetsägarna.

Subventioner är inte lösningen för hyresmarknaden

Aftonbladets ledarsida konstaterar (17/8) att bostadsbristen i Sverige är större än någonsin. Det enkla receptet som förordas är statliga subventioner. Fastighetsbranschen tror dock inte på fler statliga subventioner. Erfarenheterna är negativa. De ekonomiska vinnarna brukar bli byggbolagen och hyresmarknaden blir ännu mer detaljreglerad och politiserad. Det är ingen framgångsväg.

Men situationen är mycket allvarlig, främst i Stockholmsregionen men även i andra tillväxtområden. Vid sidan av att den kollapsade bostadshyresmarknaden hotar den ekonomiska utvecklingen, så är den en tragedi för många enskilda människor; studieplatser och erbjudna jobb måste avstås, livsdrömmar krossas. Bilden av en icke-fungerande marknad är dock verkligen inte ny. Låg nyproduktion, snabb ombildning av hyresrätter till bostadsrätter, stor osäker andrahands-marknad, långa bostadsköer och en omfattande svarthandel med hyreskontrakt är tydliga effekter av en långvarigt sönderreglerad marknad.

Men nyproduktionen av hyresrätter skulle kunna vara mångdubbelt större både i Stockholmsregionen och i andra delar av landet – om förutsättningarna var de rätta.  Vi träffar varje vecka fastighetsägare som skulle vilja bygga nya hyresrätter och tillgodose den efterfrågan som återspeglas i den gigantiska bostadskön. Men de avstår därför att hyresmarknaden upphört att fungera. Låg lönsamhet, stor osäkerhet om de framtida intäkterna (hyrorna) och dessutom risken av att många gånger bli motarbetad av en Hyresgästförening med mycket makt, skrämmer bort många av dem som vill bygga hyresrätter. Därtill kommer höga skatter, mycket långdragna och oförutsägbara planprocesser, orealistiska bullerkrav och det ständiga problemet med det så kallade riksintresset.

I Aftonbladets ledare hänvisar man till EU-kommissionens skarpa kritik av den svenska bostadspolitiken. Man avstår dock från att berätta vad EU-kommissionen i sin djupanalys ser som det största problemet på hyresmarknaden: hyresregleringen. I likhet med bland andra OECD och Finanspolitiska Rådet föreslår EU-kommissionen en planmässig avveckling av den nuvarande hyresregleringen.

Att ändra reglerna på hyresmarknaden för bostäder är politiskt känsligt. Därför måste regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet bli överens om en ny tydlig inriktning på politiken. Endast en sådan ordning ger fastighetsföretagarna tilltro till att de nya spelreglerna är långsiktiga och trovärdiga. Den nya inriktningen på politiken måste skapa dels en väl fungerande marknad för hyresrätten, dels ett robust bostadsstöd för de hushåll som redan idag inte kan efterfråga en bra bostad. Stödet till de ekonomiskt svaga hushållens situation måste bli en del av lösningen, inte ursäkten för att inte göra något åt den kollapsade hyresmarknaden.

Priset för att inte göra något är oerhört högt. Liksom det politiska ansvaret för konsekvenserna.

 

Christer Jansson Vd, Fastighetsägarna Stockholm

Reinhold Lennebo Vd, Fastighetsägarna Sverige

 

almedalen annie lööf arbetslöshet centerpartiet dagens lista eu flyktingar fredrik reinfeldt kristdemokraterna moderaterna Robert Nyberg satir serie skola socialdemokraterna stockholm sverigedemokraterna Vilgot vilgot på arbetslinjen vinst i välfärden
 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB