Robert Nyberg jubileumsfirar i Almedalen

ALMEDALEN På tisdagseftermiddagen firade den för Aftonbladet Ledares läsare bekanta tecknaren Robert Nyberg och fackförbundet Kommunal 20 år. Så länge har deras täta samarbete pågått.

– Det är en unik kampanj både i längd och omfång. Det är jag stolt över, säger Robert Nyberg, till Aftonbladets Ledarblogg.

I Kommunals tält i Almedalen bjöd fackförbundet på specialgjorda tårtor med Robert Nybergs karaktäristiska teckningar i marsipan. 1993 gjorde Robert de första teckningarna för Kommunal till en reklamkampanj som visades i Stockholms tunnelbana. Hans populära bilder utgår alltid från den lilla människan, men lyckas alltid få med det absurda eller komiska i dagspolitiken.

– Jag tror att jag är bra på att lämna till läsaren att fylla i bilden, är Robert Nybergs egen förklaring till hans teckningars popularitet.
För Aftonbladet Ledare tecknar han serien ”Vlgot på arbetslinjen” och artikelillustrationer, nu senast vinjettbilden på en slingrande Fredrik Reinfeldt i form av en bläckfisk. Men som mest populära måste hans runda vykort för Kommunal räknas. De har till dags dato spridits i mer än fyra miljoner exemplar.
– Vykorten är de viktigaste som Kommunal har gjort med mina bilder eftersom de har fått en längre livslängd. De hamnar på kylskåp, på arbetsplatsers anslagstavlor och folk skickar dem för att de gillar bilderna, säger han.

På ena långväggen i Kommunals tält sitter ett urval av Robert Nybergs teckningar från 1993 fram till i dag inramade på en vägg.

Kan du se någon utveckling i dina bilder under de här 20 åren?
– Det är snarare så att det känns som att vi lever i samma tid som för 20 år sedan. Det handlar fortfarande om samma frågor, som utförsäljningar under slagord som ”valfrihet”. Där har facket fungerat som en broms i god mening under ”samhällsavvecklingen”, som jag kallar den, säger Robert.

Han säger att han ”brinner” för de fackliga frågorna.
– Det går inte ens att tänka hur illa det hade varit utan facken. Trycket på dem har varit stort de senaste 20 åren.

Kommer du och Kommunal att fortsätta samarbeta i 20 år till?
– Det vore kul! Då hoppas jag att vi lever i ett bäst före datum. Att vi kan se tillbaka på de här satiriska bilderna som historiska dokument och att vi lever i en ny, bättre tid.

Senaste inläggen