Om folk som vill ha ”ett rejält manligt kön”

I dag berättar Dagens Nyheters liberala ledarsida att Sverige aldrig har tvångssteriliserat transpersoner.

Att staten krävde att personer som önskade genomgå könskorrigerande behandling skulle steriliseras och att samma stat förvägrade dessa personer att frysa in könsceller innan behandlingen är något annat än tvång, menar Dagens Nyheters liberala ledarsida. Oklart vad, dock.

Åh just det, samma liberala ledarsida menar att könskorrigerande behandling inte är sjukvård. Det är hälsovård och sådant ska samhället inte bekosta. Då kommer snart folk stå på kö för att få ”väldigt stora bröst, ett rejält manligt kön eller en hårig bringa”.

Transsexuella personer får söka sig till den privata plastikindustrin om de nu vill ha ”ett rejält manligt kön”, hälsar den liberala ledarsidan på den malliga morgontidningen och förlorar sig i ett resonemang kring skillnaden mellan ”rättigheter” och ”friheter”.

Apropå Dagens Nyheter. 28:e juli i år publicerade tidningen ett reportage om 15-årige Joel som i somras besökte ett läger för unga transpersoner i Roslagen. Det var stark läsning och särskilt ett stycke av den texten har fastnat hos mig:

Enligt forskningen är transungdomar en av de ungdomsgrupper som mår allra sämst. Ungdomsstyrelsens utredning ’Hon hen han’ från 2010, deras första kartläggning av transpersoners hälsosituation, visar att transungdomar har problem med allt ifrån familjerelationer och dålig självkänsla till rädsla för våld och högre utsatthet för våld och sexuella övergrepp.

Mest alarmerande är siffrorna som visar att 27 procent av transpersoner mellan 16 och 29 år har försökt ta sina liv. Hela 65 procent i samma åldersgrupp har tänkt tanken att begå självmord.

Dagens Nyheters liberala ledarsida kanske är av åsikten att den privata plastikindustrin ska sörja för de där självmordstankarna också.

Läs också: Tomas Hemstad om Dagens Nyheters syn på Vi:et, Transfobiskt om tvångssteriliseringar (Genusfolket), DNs ledare vs transsexuellas tystnad (Transfeminazgul)

Senaste inläggen