Ojämlikheten en gång till

Ibland är folkpartisten Carl B Hamilton nästan lite underhållande i sin halsstarrighet. Jag kommer ibland att tänka på de sura gubbarna på balkongen i Mupparna.

Just nu har mannen som aldrig fick bli minister bestämt sig för att ta itu med det faktum att Sverige av OECD pekats ut som det land där klyftorna växer snabbast. I Svenska Dagbladet, passande nog.

Det stämmer nämligen inte alls, om vi får tro Hamilton.

Problemet är att OECD undersökt den relativa fattigdomen, alltså hur stor del av befolkningen som har mindre än hälften av medianinkomsten. Det borde man inte ha gjort, tycker folkpartiriksdagsmannen.

Relativ fattigdom säger nämligen ingenting om ifall inkomsterna faktiskt sjunker, i absoluta tal. Och framför allt borde verkligen inte den svenska politiska oppositionen ta sig för att hänvisa till siffrorna från OECD.

Dessutom har ju Anders Borgs eget finanspolitiska råd slagit fast att klyftorna i Sverige visst inte ökat, i alla fall inte så mycket.

Som ”intellektuell renhållningsarbetare” (han skriver faktiskt så) ansluter sig Hamilton alltså till den argumentation som statsminister Fredrik Reinfeldt och TV-journalisten Janne Josefsson brukar torgföra. Det är trots allt inte Afrika vi talar om.

Det är det å andra sidan ingen som har påstått. Sanningen är att klyftorna har ökat – fortast i den industrialiserade världen om vi får tro OECD – och att det påverkar vårt samhälle.

Särskilt tydligt blir det om kapitalinkomsterna räknas bort, och det finns det anledning att göra. Just kapitalinkomster är nämligen beroende av konjunkturen, och den har som bekant inte varit så bra.

Så här ser faktiskt de siffror ut som Hamilton hänvisar till.

Ginekoefficienten i Finanspolitiska rådets rapport. Stigande kurvor betyder större klyftor

Det har dolt en del av den inkomstomfördelning vi haft de senaste åren, men så snart tiderna blir bättre lär det förändras.

Inkomstklyftorna ökar alltså, och det är faktiskt inte så konstigt. Politiken de senaste åren har faktiskt syftat till precis det. Ökade klyftor är kärnan i ”arbetslinjen”, jobbskatteavdragen och det mesta annat som Anders Borg hittat på.

Om Hamilton verkligen vore intresserad av ”intellektuell renhållning” vore det kanske bättre att han tog itu med Anders Borgs nyspråk. Då skulle han faktiskt kunna göra lite nytta.

Ingvar Persson

PS: Om det är någon som tycker diagrammen känns bekanta så har ni alldeles rätt. Ledarbloggen har publicerat dem förut, i maj. Men det måste väl Hamiltin ha missat.