Det är inte Gud fader som landar på onsdag

1979 var ett historiskt år. USA och Folkrepubliken Kina återupprättade diplomatiska relationer. En statskupp ägde rum i Afghanistan och Ayatollah Ruhollah Khomeini utropade den Islamiska staten Iran. Den svenska statsministern Ola Ullsten gjorde även ett uppmärksammat besök hos USA:s president Jimmy Carter i Vita Huset.

Det var visserligen inte den första statsministern som var där. Redan på annandag påsk 1952 åt Tage Erlander lunch med Harry S Truman i Vita huset. För Ullsten var mötet viktigt och han försökte utnyttja det så gott han kunde för att framstå som statsman.

Och effekten verkar ha blivit bestående. När liberala Göteborgs-Posten i går beskrev Sveriges relationer med USA illustrerades detta med en bild från just besöket 1979. Själva mötet varade enligt uppgift i 10 minuter.

I nådens år 2001 besökte president George W Bush EU:s toppmöte i Göteborg och hade bilaterala överläggningar med statsminister Göran Persson på slottet Gunnebo. Svensk media gick bananer. Det skrevs om hans minsta steg, vilka han hälsade på och särskilt om hans bepansrade bil.

Besöket var extra viktigt eftersom Sverige var EU-ordförande och faktiskt för en gångs skull hade verklig makt.

SSU-ordföranden Mikael Damberg krävde att Göran Persson skulle ta upp dödsstraffet med George W Bush och det var ett allmänt ståhej kring vad Persson skulle ta upp, eller inte våga ta upp, i samtalen.

På onsdag landar president Barack Obama på Arlanda. Återigen skrivs spaltmeter om den bepansrade bilen med mera. Denna gång är besöket extra viktigt eftersom det är det första bilaterala besöket.

Det är väldigt bra att Sverige har goda relationer med USA. Vi är med rätta fascinerade av amerikansk politik. Men det är faktiskt inte Gud fader som landar här på onsdag. Ifall någon nu trodde det.

Senaste inläggen