Högerns norska mumlande

– När vi kommer in på finansdepartementet så river vi ner tapeterna, det första vi gör. Sedan kastar vi möblerna och åker till Ikea och köper nya. Allt ska bytas ut.

Så säger Per Sandberg, norska Fremskrittspartiet vice ordförande, i en intervju med tidningen Klassekampen.

Intervjun är förvisso gjord innan gårdagens val, men den säger något om vad Fremskrittsspartiet ser framför sig.

Norge ska förändras och nu blir det åka av. Eller, drag under galoscherna som vi väl säger i Sverige.

Vi vet hur Frp allra helst vill förändra Norge. Det handlar inte bara om att slänga möbler.

Och det verkar alltså bli finansdepartementet som högerledaren Erna Solberg ger till det främlingsfientliga partiet.

Det är unikt i Skandinaviens politiska historia att ett främlingsfientligt parti släpps in i regeringen, men ett visst utbyte mellan Høyre och Frp har funnits sedan längre.

Dagsavisen har undersökt de förslag som den nuvarande högerledaren Erna Solberg genomförde som kommunminister mellan 2001 och 2005.

Av de 23 ändringar som hon genomförde i norsk asyl- och integrationspolitik hade alla utom ett sitt ursprung i förslag som tidigare lagts fram av Fremskrittspartiet.

Solbergs tuffa framtoning gav henne smeknamnet ”Jern-Erna”

I går valdes hon till statsminister.

På Høyres valvaka fanns bland annat Moderaternas partisekreterare Kent Persson och Stockholms starke man, Sten Nordin. Moderater och MUF:are har varit på plats i Norge och kampanjat för en regering ledd av Høyre.

Det har också väckt frågor om hur det svenska partiet ser på ett eventuellt samarbete med Frp.

Det är förståeligt att Moderaterna vil se en borgerlig regering även i vårt västra grannland – men är det värt vilket pris som helst?

Svaret tycks inte självklart.

MUF:s ordförande, Erik Bengtzboe, försvarar Høyre-Frp-koalitonen med att norska Senterpartiet nog inte heller har så bra asylpolitik.

André Assarsson, chefsstrateg för M i Stockholms län, tycker att eftersom S ville bilda regering med V 2010 så är det inte konstigt att Høyre vill regera med Frp.

Sara Skyttedal, chef för Kristdemokraternas ungdomsförbund, tycker det är logiskt att ha ”nån som står i tältet och kissar ut, än utanför och kissar in”.

I SVT åbäkar sig Kent Persson när han får frågor (”vi får se vad politiken blir”) och slutar i att Jimmie Åkesson vill ha Stefan Löfven som statsminister.

Vi känner igen den svenska högerns oförmåga att tala klaspråk när likvärdigheten och liberala kärnvärden hotas. DN:s Peter Wolodarski har förtjänstfullt skrivit om hur Moderaterna applåderat både Silvio Berlusconi och ungerska Fidesz.

Förhoppningsvis säger konstrandet under de senaste dygnen ingenting om hur det kommer låta när det ska sys ihop en svensk regering 2014.

Läs också:

Senaste inläggen