Valnattens spännande frågor

Enligt den allra senaste sammanvägningen av norska opinionsmätningar så kommer norrmännen att rösta så här i dag.

Den sittande regeringen får enligt de här siffrorna ihop 70 mandat. Høyre, Venstre och Kristelig folkeparti får 71. En öppen affär? Nja, vi ju Fremskrittspartiet (får 28 mandat, enligt poll of polls) som med största sannolikhet släpps in i regeringen och då har vi vips en borgerlig majoritet.

Men detta är som sagt inte valresultatet. Klockan 21 i kväll stänger vallokalerna och de första prognoserna för valresultatet kommer strömma in.

Och det finns en hel del spännande frågor som då kommer få sina svar.

Vilket parti blir störst – Høyre eller Arbeiderpartiet? Socialdemokraterna har valspurtat ordentligt, men enskilda mätningar spår fortfarande att Høyre blir störst. I Dagbladet säger statsminister Jens Stoltenberg att det nu är viktigt att väljarna ser till att Ap blir starka, om det skulle bli så att de borgerliga partierna inte lyckas bilda regering. Då står han och Ap redo…

Hur kommer det gå för Miljøpartiet de grøna? Allting pekar på att de kommer in i stortinget, men klarar partiet fyraprocentsspärren (i Norge får små partier behålla de mandat de vinner i valkretsarna, men det krävs fyra procent för att kunna få utjämningsmandat)? Och skulle de kunna tänka sig att bli regeringsunderlag för att hålla Frp borta från makten?

Kommunistiska Rødt ser också ut att kunna komma in i stortinget. Partiet kommer inte klara fyraprocentsspärren med partiledaren Bjørnar Moxnes lär kunna få ett mandat

Kommer Sosialistisk ventre att klara spärrgränsen? Sv i flera opinionsmätningar hamnat under fyraprocentspärren och riskerar att förlora nästan alla mandat på stortinget. Det samma gäller liberala Venstre.

Redan i förra valet fick Venstre stöd av 3,9 procent av väljarna och bara två mandat på stortinget. I valrörelsens slutskede har dock Venstre ökat och enligt en opionsmätning från norska TV2 kan partiet komma att göra sitt bästa val på 44 år. Senterpartiet – som i dag sitter i Jens Stoltenbergs rödgröna regering – ser å sin sida ut att göra sitt sämsta val på 44 år…

Klockan 21 stänger vallokalerna, som sagt. Allt (nästan) kan hända.

Senaste inläggen