Moderaternas tiggeriförbud riktat mot romer

Beatrice Asks pressekreterare har hört av sig med synpunkten att Ask inte har föreslagit att förbjuda tiggeri, utan snarare att kriminalisera ”de som organiserar det hela”.

Vi har valt att inte rätta den uppgiften, av följande skäl.

Asks förslag att kriminalisera ”organiserat tiggeri” går svårligen att förstå som något annat än ett förtäckt förslag att kriminalisera just tiggeri. Det tycks ju nämligen vara så att den människohandel som Ask och Moderaterna påstår ligga bakom tiggeriet inte finns.

Frågar man Stockholmspolisen om kopplingen blir svaret att inget tyder på att tiggeriet är kopplat till människohandel eller organiserad brottslighet.

Frågar man Aaron Israelson, chefredaktör för de hemlösas tidning Faktum, är ”tiggarligorna” romska storfamiljer, inte sällan från Balkan, som tigger för att överleva. En av vår kontinents mest förtalade folkgrupper har genom arbetsfördelning inom släkten lyckats överleva i århundraden, trots förtryck och förföljelse. Inom storfamiljen organiserar tiggarna sin försörjning.

Frågar man Räddningsmissionen i Göteborg blir svaret att de inte kunnat kartlägga, se eller bekräfta några ligor eller organiserad kriminalitet bland Göteborgs romer. Däremot har Räddningsmissionen sett ”fattiga människor, familjer som far illa, men ändå har det bättre här än i sina hemländer”.

 

 

Senaste inläggen