Ett spännande ärkebiskopsval

I morgon är det första omgången i valet till ny ärkebiskop i Svenska kyrkan. Om ingen kandidat får över 50 procent av rösterna blir det en andra och slutlig valomgång 29 oktober mellan de två kandidater som fått flest röster.

Valet är spännande, för första gången har en kvinna verklig chans att bli vald. Biskop Antje Jackelén från Lunds stift fick över 50 procent i nomineringsvalet och hon är en av fem kandidater i morgondagens val.

När man frågar personer inom kyrkan lyfter de fram flera orsaker till det breda stöd Antje Jackelén har.

Hon är en respekterad teolog med stor ekumenisk erfarenhet. Viktiga egenskaper för att Svenska kyrkan ska kunna behålla sin starka ställning och vara relevant för människor i ett värld som präglas av förändring och mångfald. Hon har även en bred internationell erfarenhet och sitter i styrelsen för Lutherska Världsförbundet sedan 2010.

Hon beskrivs som en bra chef med stor personlig pondus vilket är nödvändigt i en stor och hierarkisk organisation som Svenska kyrkan med dess över sex miljoner medlemmar.

Men det som verkar vara viktigast är hennes förmåga att kommunicera. Hennes närvaro på Twitter har blivit en snackis långt utanför kyrkan och hon är erkänt skicklig på att nå ut i media.

För kvinnoprästmotståndarna inom kyrkan spelar detta dock ingen roll. Kampanjen mot Jackelén har tagit sig märkliga proportioner. Särskilt på bloggar och på nätet ser det inte så trevligt ut.

När hennes biskopskollega, Åke Bonnier, på sin blogg tog upp och svarade på en del av kritiken som framförts i debatten blev resultatet en diskussion i kommentarsfältet där personangrepp och otidigheter haglar.

Den ledande kvinnoprästmotståndaren Dag Sandahl är kritisk mot Jackelén. På sin blogg skriver han ett långt inlägg med insinuationer kring att att hon ursprungligen kommer från Västtyskland.

I kommentarsfältet står att läsa: ”Frågan är inte OM biskop Jackalén varit knuten till Stasi, utan tvärtom.” En kommentar som Dag Sandahl låtit stå kvar sedan i lördags morse.

Detta är så långt under nivån för ett värdigt samtal att man häpnar. Särskilt i Svenska kyrkan.

I morgon, tisdag, klockan 14 kommer de första preliminära resultaten av valet. Då får vi veta om valet skriver historia.

Senaste inläggen