Stridshingsten travade in 1993

Ingen har väl missat att statsminister Fredrik Reinfeldt i helgen kom ut som stridshingst. Se där, ja.

Men vad är det?

Till Aftonbladet säger historieprofessorn Dick Harrison att en stridshingst är en ”häst som är väldigt, väldigt dyr att föda upp”.

En sökning i mediearkivet Retriever ger vid handen att ordet ”stridshingst” tycks förekomma i svensk press för första gången i februari 1993 då Dagens Nyheter citerar Virginia Woolfs ”Orlando”:

Orlando beklagar att hon när hon kommer hem till England inte längre får ”stoltsera på en stridshingst utanför Whitehallväl har satt foten på engelsk mark är att servera te och fråga mina herrar hur de önskar det. Använder ni socker? Behagas det mjölk?” Hennes tanke föder ett svar: ”Fan ta dom!”

Andra som beskrivits som stridshingstar i svensk press är, för övrigt, det norska EU-motståndet (Expressen 931101), arbetarförfattaren Ragnar Jändel (SvD, 970907), diplomaten Lakhdar Brahim (SDS, 011214) och hockeyspelaren Magnus Wernbloom (TT, 040215).

Senaste inläggen