Startsida / Inlägg

Johan Lundbergs anständighet som försvann

av Anders Lindberg
Skärmavbild 2013-10-02 kl. 14.00.58
Aftonbladets ledarsida 22 mars 2012

Tidigare redaktören för Axess Johan Lundberg har nyligen kommit ut med boken ”Ljusets fiender” på Timbro förlag.

I kapitlet ”De judiska barnen som försvann” skriver han att nästan ingen ville diskutera terroristen Mohammed Merahs antisemitiskt motiverade barnamord i Toulouse i mars 2012. Han går till hårt angrepp mot mig och skriver:

Anders Lindberg i Aftonbladet var ett undantag. Han tog upp Mohammed Merah i en ledare 23 mars 2012. Men Lindberg hade där inte ett ord att säga om vare sig att det var judar som hade dödats eller att morden tycktes ha antisemitiska, eller rasistiska, motiv (dagen före hade han dock en passant påpekat att Merahs attentat var riktat ”inte bara mot Frankrikes judiska befolkning utan mot hela Europa).

Detta är fullständigt vilseledande. Ovan ser ni en skärmdump av ledaren som enligt Johan Lundberg skrevs en passant (i förbigående) Det är Aftonbladets huvudledare 22 mars 2012. Bilden föreställer en liten barnkista med en Davidsstjärna (klicka för större bild). Jag skriver:

”Motivet är inte helt klarlagt men ­verkar vara politiskt, möjligen finns en koppling till terrornätverket al-Qaida. Det påstår han i varje fall själv.

Det var en attack, inte bara mot Frankrikes judiska befolkning utan mot hela Europa. Fruktansvärda minnen väcks till liv. Antisemitismen tar sig visserligen nya former och hittar nya motiv men Europa har sett detta förut.”

Johan Lundberg skriver vidare:

”Anders Lindberg valde emellertid att ägna sin ledare åt att varna för att Merahs mord på fyra judar skulle kunna leda till ökad rasism mot muslimer.”

Den ledare han syftar på är en ledare dagen efter ovanstående text med titeln ”Terrorn utnyttjas av extremhögern”. Den kritiserade att den franska extremhögern försökte utnyttja terrorn politiskt. De föreslog bland annat en folkomröstning om dödsstraff.

Ett par dagar senare, den 25 mars 2012 skrev jag ett ytterligare inlägg, denna gång på Aftobladets ledarblogg med rubriken ”Ta hotbilden mot judar på allvar”. Den inleds med orden:

De tre barnen och den man som mördades i terrorattacken vid den judiska skolan Ozar Hatorah i Toulouse förra veckan dödades på grund av att de var judar.

I texten instämmer jag i kritik framförd av Judiska centralrådet i Sverige, genom Lena Posner-Körösi, om att myndigheterna inte tar terrorn mot judar på allvar. Jag kritiserar även specifikt Malmö och Ilmar Reepalu.

Det Johan Lundberg beskriver som ”De judiska barnen som försvann” ägnades alltså under fyra dagar två huvudledare och ett längre blogginlägg på ledarplats i Nordens största tidning med nästan tre miljoner läsare. Förutom en omfattande nyhetsbevakning.

Lundberg har alltså inte bara valt bort innehållet i två av tre texter under de aktuella dagarna för att få sin analys att gå ihop, han har helt bortsett från det politiska budskap som vi hade och tillskriver oss i stället ett annat som han bygger ett helt kapitel på.

Hade Timbro varit ett riktigt förlag skulle detta knappast passerat normal källkritisk kontroll.

Agerandet brister dessutom i anständighet eftersom frågan är så viktig. 

***

Nedan följer ett kortare urval om andra texter vi skrivit om antisemitism.

Terror mot judar hotar allas frihet (efter terrordådet i Bulgarien)

Judehatare i Europas mitt (efter Judiska världskongressens möte i Budapest)

Reepalu trampar runt i klaveret (efter hatbrott i Malmö)

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

almedalen annie lööf arbetslöshet centerpartiet dagens lista eu flyktingar fredrik reinfeldt kristdemokraterna moderaterna Robert Nyberg satir serie skola socialdemokraterna stockholm sverigedemokraterna Vilgot vilgot på arbetslinjen vinst i välfärden
 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning och Emma Lindström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB