På Folk och Försvar har regeringen redan avgått

20140114-115355.jpg

Den vanligaste diskussion jag hört inför försvarsminister Karin Enströms tal på Folk och Försvar i Sälen handlar om det sannolika i att Peter Hultqvist (S) blir ny försvarsminister.

Följt av frågan om vem som kan efterträda Carl Bildt.

Det skvallras, gissas och diskuteras.

Tanken att Enström och Bildt skulle leda Sveriges utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik när Folk och Försvar samlas till nästa Sälenkonferens om ett år verkar inte föresväva någon. Det folk istället vill veta är vad Socialdemokraterna vill göra i olika frågor.

Fredrik Reinfeldt inledde konferensen i söndags med att säga att alla utom han hade fel i det mesta. Folk blev genuint sura.

Både Göran Hägglund och Jan Björklund lyckades betydligt bättre med att få fram sina budskap. Det är faktiskt svårt att förstå hur statsministern och hans rådgivare resonerade inför talet.

Irritationen över Reinfeldt gav Stefan Löfven en fantastisk möjlighet att vinna publiken bara genom att vara ödmjuk och resonerande. Han sa egentligen inget nytt och många frågor kring vad Socialdemokraterna egentligen vill göra med försvaret är fortfarande obesvarade, som resursfrågan. Men den färdriktning han pekar ut känns betydligt mer seriös än Reinfeldts försök till ”skönmålning” (för att låna det ordval M:s förre försvarsminister Mikael Odenberg använde i Dagens industri idag).

När Karin Enström i dag kliver upp på scenen på Folk och Försvar i Sälen är blickarna redan riktade åt annat håll.

Vad hade Hultqvist sagt?

Senaste inläggen