Nakne ministern vill ha hårdare tag

Jan Björklund (FP) har en vision: ordning och reda i skolan. Snälla elever som sitter på rad i bänkarna och ivrigt sträcker upp händerna för att få rabbla namnen på Sveriges sjöar. Disciplin framstår som lösningen på alla problem i skolan. Inte en enda av Björklunds rådgivare verkar ha modet att föreslå något nytt. Resultatet: en minister som påminner om kejsaren utan kläder och ett tappat förtroende i skolfrågan.

För att förstå exakt hur mycket Jan Björklund tror på ordning och reda kommer här en snabb men förutsägbar genomgång:
– I Agenda 2010 förklarade han att flumskolan var ett misslyckande. Lösningen? Mer ordning och reda.
– I Marstrand samma år lovade han i ett tal mer ordning och reda i svensk skola.
– När Sveriges dåliga PISA-resultat kom förklarade han i Svenska dagbladet att det var på grund av den bristande ordningen.
– Pojkars skolresultat är sämre jämfört med flickors. Jan Björklund menar då att pojkarna nog behöver en skola med mer ordning.

Nu när skolresultaten fortsätter sjunka så vill han testa – gissa vad? Jo, en utredning om ordning och reda i svensk skola. En vild gissning är att när resultaten presenteras om några månader kommer Jan Björklund säga att han nu äntligen har lösningen på svensk skolas utmaningar: mer ordning och reda. Kanske vågar någon av hans medarbetare då påpeka att det är ministern själv som är det största problemet.

//Skrivet av Linnea Swedenmark

Senaste inläggen