En tragedi i södra Dalarna – ministern tittar på ägg

Stålverket i Långshyttan lägger ned. Två hundra personer berörs när Outokumpo försvinner från samhället.

– Det här är en stor tragedi för människorna och bygden. Och det är mycket överraskande eftersom tidigare utredningar visat att Långshyttan är ett väl fungerande och konkurrenskraftigt verk. Det är också vår bild, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

I en tid där orderböcker åter fylls och stålpriserna stiger är det inte konstigt att man blir förvånad – och bedrövad.

Dagens Arbetes Harald Gatu kallar dagens besked ”ett strypmord i nedläggningarnas lågprisland”:

Långshyttans öde bestämdes inte över vad orten presterade.
Dess öde avgjordes i stället av det schackspel som finska och tyska intressen spelar i bygget av det nya Outokumpu som en storspelare inom det rostfria stålet.
Outokumpus vandring mot det målet är ytterst krokig.[…]
Outokumpu blöder och redovisar idag sitt bokslut för det plågsamma fjolåret. Koncernen vill säkert visa handlingskraft gentemot banker och investerare: ännu ett bruk till slaktbänken.
[…]
Långshyttans extremt tunna stålband har varit en framgångsprodukt i världen. Det visade Outokumpus egen utredning. Men den utredningen vägde lätt.
Att lägga ner Långshyttan var det billigaste sättet att visa handlingskraft gentemot investerarna.

På kort tid har Dalakommunerna Hedemora – där Långshyttan ligger – och Avesta förlorat 967 arbetstillfällen. Mer än var 20:e jobb är borta och enligt Jens Runnberg, liberal ledarskribent på Falu-Kuriren, motsvarar neddragningarna i södra Dalarna i andel av arbetsmarknaden cirka 60 000 jobb i Stockholms län. Nedläggningen är, hur man än ser på det, ett dråpslag mot bygden.

En piktant detalj är att landets arbetsmarknadsminister, Elisabeth Svantesson (M), besökte Dalarna i går. Väl där passade hon på att besöka en äggproducent i grannkommunen Avesta och en webbyrå i Falun.

– Från Avesta och Hedemoras sida har vi försökt få hit arbetsmarknadsministern för att diskutera varslen inom basindustrin, säger Avestas kommunalråd, Lars Isacsson (S) till Södra Dalarnes Tidning, SDT, i dag – innan beskedet om Långshyttan kom.

Men SDT frågar ändå arbetsmarknadsministern vilket besked hon skulle vilja ge till de som varslats inom basindustrin:

– Många som blir uppsagda blir inte arbetslösa utan får hjälp via omställningar ganska snabbt. Vi har en väldigt bra omställningsförsäkrat på en stor del av den svenska arbetsmarknaden.

Undrar om det beskedet lugnar de boende i Långshyttan.

Senaste inläggen