Välfärdsdirektörerna vann valet, tycker välfärdsdirektörerna

Valresultatet blev en seger för arbetsgivarorganisationen Almega. Detta låter Almegas näringspolitiska chef Ulf Lindberg och Almegas verkställande direktör Jonas Milton meddela på Aftonbladets debattsida i dag.

Jaha, och vad var det då som gick så bra för Almega?

Jo, när mandaten nu fördelats så har direktörerna noterat att Vänsterpartiet – som parlamentariskt anfört motståndet mot vinster i välfärden – bara fick två nya mandat i riksdagen.

Detta, menar Almega, är ett tydligt budskap: Svenska folket röstade för valfrihet i välfärden och debatten om vinster i välfärden är död. Klappat och klart.

Man får ge direktörerna att det är en kreativ läsning av valresultatet.

Låt-gå-linjen – där skattepengar ska gå till aktieutdelning och räntesnurror i stället för patienter och skolbarn – som har företrätts av Kristdemokraterna, Centerpartiet, Moderaterna och Folkpartiet har knappats segrat.

Eller ska man förstå det som att herrar Lindberg och Milton ser SD:s ökning som en seger för Almegas hållning?

SD – som i ett principiellt uttalande från valkonferensen i mars – säger sig ”slå vakt om valfriheten och de seriösa välfärdsbolagen” var ju det enda parti som står på vårdbolagens sida och samtidigt ökade.

Men så kan väl direktörerna inte resonera? De slog ju redan i början av den här månaden fast att det ”lika viktigt” att isolera SD som det är att isolera V – eftersom de är lika ”verklighetsfrånvända”.

Ja, det är viktigt att vara verklighetstillvänd.

Därför får vi påminna om några faktum från verkligheten.

Detta är vad regeringen Löfven har att hantera och det finns väl en risk att Milton och Lindberg kan bli besvikna på resultatet.

Det får återkomma i en ny debattartikel.

Senaste inläggen