Startsida / Inlägg

Skandaldirektören har ingenting lärt

av Ingvar Persson
SCA

Jag kunde inte låta bli att ta en sväng förbi konferenshallen på Waterfront. Just nu är den ju scen för SCA:s bolagsstämma och den mest spektakulära skandalen i dagens näringsliv.
Gissa om det kommer att talas om flygresor, älgjakt och smisk på direktörsstjärtar där borta.
IMG_0575Utifrån är det egentligen svårt att ana dramatiken. De vanliga, lite håglösa, attributen finns på plats. SCA:s flaggor, loggan med texten “care for life” och genom glasfasaden syns påsarna med små gåvor till stämmobesökarna.
Någon rusning är det inte, även om enstaka män kliver ur sina taxibilar och försvinner in i konferensanläggningen.
Å andra sidan är det kanske inte meningen att bolagsstämmor ska dra till sig alltför mycket uppmärksamhet. Det handlar trots allt framför allt om formalia, inte minst i SCA som ju tillhör de bolag som styrs av Industrivärden.
Koncernens grundidé är enkel. Bolagen kontrollerar varandra och direktörerna utser de andra direktörerna till sina respektive styrelser.
Ett säkert lås mot aktiemarknadens kvartalsspekulationer kan man tänka, men också den perfekta miljön för nepotism och missbruk av någon annans pengar.
Det är precis det Svenska Dagbladets avslöjanden de senaste månaderna har handlat om. Ett ogenerat användande av firmans flygplan, direktörsjakter med helikoptertransport till passen och tyska slott.
Samt, för att göra bilden fullständig, barn på lönsamma konsultuppdrag och familjemedlemmar som åkt med i direktörsjetten för att titta på fotbollsturneringar. Samt revisorer i glatt umgänge med dem de skulle granska.
På stämman lovar revisorerna i dag sluta jaga tillsammans med resten av direktörsgänget.
Till sist tvingades bolagets starke man, Sverker Martin-Löf, dra sig tillbaka.
Ändå rapporterar Svenska Dagbladets Andreas Cervenka hur Martin-Löf just nu står på Waterfront och hävdar att det inte finns något behov av ytterligare granskning, att jakterna haft “sedvanlig” karaktär och att den gjort god PR för SCA.
Det håller inte ens den nya vd:n Magnus Groth med om. Och bolagets tilltänkta ordförande Pär Boman vill ha nya granskningar.
I en vanlig förening skulle styrelsen aldrig få ansvarsfrihet. Antagligen inte i ett vanligt företag heller. Men detta är som sagt SCA och Industrivärden.
När stämman så småningom avslutas kommer den antagligen att ha befriat vildsvins- och flygdirektörerna från ansvar. På väg hem med sina SCA-påsar kan aktieägarna ändå trösta sig med att den nya direktören lovat sälja bolagets flygplan och ett slut på jaktresorna till Tyskland.
Alltid något.

almedalen annie lööf arbetslöshet centerpartiet dagens lista eu flyktingar fredrik reinfeldt kristdemokraterna moderaterna Robert Nyberg satir serie skola socialdemokraterna stockholm sverigedemokraterna Vilgot vilgot på arbetslinjen vinst i välfärden
 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB