Tomma hot skapar inte jämställdhet

Justitieminister Morgan Johansson arbetar med ett förslag till kvotering av bolagsstyrelser. Det borde faktiskt inte göra någon överraskad. Gubbväldet i det svenska näringslivet har stått på den politiska dagordningen hur länge som helst och den frivilliga kod som stadgar att fyra av tio i bolagens styrelser ska vara kvinna fyller tio år i år. Listan på politiker som hotat med lagstiftning om inget händer kan göras hur lång som helst, utan att något egentligen hänt.

Och så har vi ju flyg och jaktskandalen i Industrivärden. En bättre illustration till de problem som bristen på mångfald skapar är väl svår att tänka sig.

Dessutom finns faktiskt hotet om kvotering med i regeringsförklaringenMorgan.

Johansson skulle med andra ord slarva med sitt jobb om han inte arbetade med konkreta kvoteringsförslag.

Samtidigt är det knappast någon som verkligen tycker att det är bristen på kvinnliga styrelseledamöter som är det riktigt stora jämställdhetsproblemet i dagens Sverige.

Kvinnor tar ut lejonparten av föräldraledigheten, och det är en av förklaringarna till ojämlikheten i arbetslivet. Här tar regeringen i alla fall ett litet steg med ytterligare en pappamånad.

Men i samma regeringsförklaring där han talade om kvotering till bolagsstyrelser pratade Stefan Löfven också om att heltid ska vara norm i arbetslivet. Den som vill arbeta heltid ska också kunna göra det.

Det är ett löfte som verkligen skulle öka förutsättningarna för jämställdhet för tiotusentals kvinnor som i dag vill ha ett heltidsjobb med en lön som går att leva på, men som tvingas arbeta deltid. Det är dessutom en fråga där det – precis som med bolagsstyrelserna – politiker i en hel evighet hotat med lagstiftning om inget händer.

Och ändå har mycket lite hänt.

Det är bra att Morgan Johansson arbetar fram ett lagförslag så att regeringen kan lägga kraft bakom kraven på en jämnare representation i bolagens styrelser. Precis samma sak borde förstås Ylva Johansson göra när det gäller rätten till heltid.

 

Senaste inläggen