Visst måste machokulturen bort

byggnadsFackförbunden Byggnads och Byggcheferna tänker göra upp med machokulturen i branschen. Det kan verkligen behövas.

Av Byggnads medlemmar är bara en ynka procent kvinnor, och hela branschen landar på under tio procent. Hälften av de anställda säger att de hör sexistiska uttalanden varje vecka, och ännu fler tror att anställda lämnar byggbranschen på grund av kulturen.

Dessvärre är det nog inte bara i byggbodarna som sexism och drängspråk förpestar svenska arbetsplatser. Byggfackens kampanj förtjänar att hyllas, och följas av fler.

Men är det verkligen bara en tillfällighet att byggfackens engagemang demonstreras just nu, i upptakten till nästa års stora avtalsrörelse? Det är ju knappast någon hemlighet att jämställdheten kommer att bli en av de stora frågorna. Och som i alla avtalsrörelser kommer det att bli en dragkamp om löneutrymmet, mellan anställda och arbetsgivare men också mellan anställda i olika branscher.

Kvinnor mot män, servicesektorn mot industrin och inhemska branscher mot exportindustrin.
Jag vet att jag kan låta cynisk, men visst måste någon på Byggnads ha tänkt att några extra poäng som förkämpar för jämställdhet inte skadar i det interna spelet när LO:s styrelse ska hantera avtalsrörelsen.

Senaste inläggen